Oprea mută strategic: Dosarul "Limuzina", pe masa CCR

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul "Limuzina", fostul vicepremier Gabriel Oprea se remarcă acum printr-o nouă mişcare tactică în instanţă: a sesizat CCR cu privire la pragul valoric pentru abuzul în serviciu.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea fostului vicepremier Gabriel Oprea de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu articolul din Codul penal care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu.

"Admite cererea formulată de Oprea Gabriel şi sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal. Definitivă", se arată în minuta deciziei.

Reamintim că fostul ministru de Interne a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achiziţionarea unui autoturism Audi A8.

Maşina ar fi fost întrebuinţată exclusiv de fostul ministru la MAI, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit folosită strict în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

Din rechizitoriu, reiese că Ministerul de Interne ar fi distrus documente selectiv, doar pe acelea în legătură cu cheltuielile operative ale conducerii Doi şi-un sfert, documente care constituiau probe în acest dosar. Petre Tobă, şeful de Interne la acel moment, ar fi trecut cu vederea aceste grave nelegiuiri, pe toată perioada cât la conducerea MAI se afla Gabriel Oprea, fapt pentru care a fost pus sub urmărire penală pentru favorizarea infractorului.

Potrivit procurorilor, în octombrie 2015, după demisia Guvernului, respectiv a lui Gabriel Oprea, unul dintre cei trei denunţători din acest caz a fost chemat în biroul secretarului de stat Gheorghe Nicolae, acesta cerându-i "să găsească de urgenţă o soluţie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale D.I.P.I., pentru perioada de sfârşit a anului 2014 şi, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015".

Procurorii mai arată că achiziţionarea autovehicolului s-a făcut cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, având ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma de 410.000 lei.