Opt dintre cele mai uimitoare fenomene naturale

Gura de vărsare a râului Catatumbo, Venezuela, este aproape constant iluminată de fulgere.
Gura de vărsare a râului Catatumbo, Venezuela, este aproape constant iluminată de fulgere. (TheEpochTimes.com)

Pe pagina originală a articolului de pe siteul publicaţiei The Epoch Times puteţi vedea o galerie de fotografii cu fenomenele naturale descrise.

Fulgerele de pe râul Catatumbo

Gura de vărsare a râului Catatumbo din Venezuela este iluminată constant de fulgere aşa că localnicii au denumit-o ”Râul Focului din Cer”.
Recent, Cartea Recordurilor i-a acordat primul loc pentru zona cu cea mai mare concentraţie de fulgere din lume.

În această zonă se descarcă aproximativ 250 de fulgere pe km² iar acest spectacol se manifestă cam în 300 de nopţi pe an. Fulgerele încep de cele mai multe ori la apus şi ţin până dimineaţa.

Coloanele de lumină

Nu este vorba despre aurora boreală ci despre un alt fenomen cunoscut drept coloanele de lumină. Dunele de zăpadă din nordul Finlandei produc un fenomen natural spectaculos cu ajutorul cristalelor de zăpadă. La temperaturi scăzute, cristalele de gheaţă fluturate de vânt pot crea la nivelul solului o „ceaţă” din cristale de zăpadă care reflectă lumina de la sol către cer în formă de raze columnare.

Siluetele iluminate

Siluetele umane care apar înconjurate de lumină, denumite de meteorologi „glorii”, pot fi observate doar în munţii înalţi. Se spune că este umbra siluetelor persoanelor care observă fenomenul, înconjurată de un curcubeu.

Norii Mamamatus

Apariţia norilor Mamamatus este de obicei urmată de o furtună puternică, vânturi puternice, tornade sau fulgere. Forma acestora este variată şi stranie iar cercetătorii nu înţeleg foarte bine procesul din spatele formării lor.

Norii „Gloria Dimineţii”

Nimeni nu ştie cu exactitate care este cauza apariţiei acestor formaţiuni de nori însă ei se pot întinde pe distanţă mai mari de 1.000 de kilometri şi se formează la numai 1,3 kilometri deasupra pământului. Se pot forma oriunde în lume, dar cea mai predictibilă apariţie a lor este în Burketown, Australia unde apar în fiecare primăvară. Norii se pot deplasa cu viteze de până la 65km/h chiar şi în condiţii atmosferice aproape lipsite de vânt.

„Câinii Solari”

„Câinii Solari” este un fenomen optic cunoscut şi sub numele de soare triplu, parhelie sau halou, care constă în apariţia în jurul Soarelui pe un cerc paralel cu orizontul, a unor pete luminoase (uneori colorate) ca urmare a reflectării luminii solare în acele de gheaţă din atmosferă. În funcţie de orientarea cristalelor de gheaţă se poate observa fie un halou fie un „Câine Solar”.

„Curcubeul de Foc”

Arcele circumorizontale apar atunci când soarele este în punctul maxim al zilei iar norii sunt încărcaţi cu particule hexagonale de gheaţă. Denumirea amăgitoare de „curcubee de foc” este uneori utilizată pentru a descrie aceste fenomene deşi ele nu sunt nici curcubee şi nici nu au vreo legătură cu focul. Acest nume provine de la aspectul său de curcubeu care ia forma unor flăcări pe cer. Fenomenul „incandescent” se formează de obicei în norii cirus, la altitudini foarte mari.

Poţi vedea un „curcubeu de foc” numai dacă soarele este la cel puţin 57,8 grade, sau în mod optim la 67,9 grade deasupra orizontului în jurul orei prânzului. Asta înseamnă că nu poţi vedea unul în mijlocul iernii, şi înseamnă de asemenea că latitudinea la care te afli este un factor cheie; cu cât te afli mai mult înspre nord, cu atât este mai puţin probabil să ai şansa să observi unul.

Norii lenticulari (Altocumulus lenticularis)

Norii lenticulari sau norii OZN sunt nori albi, foarte fini care se formează în partea superioară a atmosferei, de cele mai multe ori în zonele muntoase înalte, cu vânturi puternice, unde nivelul umidităţii este ridicat. Aerul umed, împins în sus în jurul vârfurilor munţilor creează aceşti nori, de forma unor lentile, care, din cauza formei lor, îi fac uneori pe cei care-i văd să creadă că au de-a face cu OZN-uri. Din acest motiv mai sunt numiţi şi „norii OZN”, în timp ce unii asociază forma lor cu o spirală, alţii cu o tornadă sau cu un şir de inele dispuse unele peste altele vertical.