Opt forţe aeriene ale NATO vor participa la un exerciţiu masiv în Ucraina

Avion de luptă american F-22 Raptor
Avion de luptă american F-22 Raptor (Wikipedia.org)

Soldaţi din opt armate străine, inclusiv SUA, vor fi prezente în Ucraina luna viitoare pentru a participa la cel mai mare exerciţiu aerian al ţării de până acum.

Baza aeriană Starokostiantiniv, situată la aproximativ 240 km sud-vest de capitala Kiev, va găzdui aproximativ 950 de soldaţi din SUA, Belgia, Danemarca, Estonia, Olanda, Polonia, România şi Marea Britanie, pentru a participa la exerciţiul aerian multinaţional Clear Sky, a precizat miercuri revista Stars and Stripes.

Exerciţiul Clear Sky va pregăti soldaţi în domenii precum suveranitate aeriană, interdicţie aeriană, integrare aer-sol, operaţiuni de mobilitate aeriană, evaluare medicală aeriană, apărare cibernetică şi recuperarea personalului, potrivit sursei citate.

Anunţul a fost făcută după ce guvernul ucrainean a declarat că va deschide o nouă bază militară în Marea Azov, o întindere de apă între regiunile ruseşti Rostov şi Krasnodar şi peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, însă cea mai mare parte a coastei de nord a acestei mări aparţine Ucrainei.

Delegatul special al preşedintelui american Donald Trump în Ucraina, Kurt Volker, a declarat marţi mass mediei că indiferent de lipsurile existente în capabilităţile armatei ucrainene, SUA este “pregătită să discute cu Ucraina despre necesităţile sale. Ei [ucrainenii] pot cumpăra lucruri prin intermediul vânzărilor noastre militare externe”, potrivit agenţiei de ştiri Sputnik.

Ucraina nu este membră NATO, dar şi-a exprimat interesul de a se alătura alianţei, care s-a extins încet înspre est în deceniile care au trecut de la prăbuşirea socialismului în Europa de Est. Interesul Ucrainei pentru NATO a crescut din 2014, când a ajuns la putere un guvern de dreapta şi pro-occidental, după ce preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a renunţat la un acord comercial cu UE în favoarea unuia cu Rusia.

La sfârşitul lunii trecute, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, la întoarcerea din Kiev, a declarat pentru Reuters că Ucraina a făcut progrese în acţiunile sale de a se alătura alianţei occidentale, dar încă mai sunt multe de făcut.

Bolton a precizat că este periculos să nu se rezolve criza din Ucraina, făcând referire la anexarea Crimeei şi conflictul armat dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, care s-au autoproclamat republici.

Exerciţiul Clear Sky va avea loc după ce preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un decret de suspendare unilaterală a Tratatului de prietenie bilaterală cu Rusia pe fondul deteriorării continue a relaţiilor dintre cele două state, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

În plus, SUA s-a alăturat Uniunii Europene condamnând planurile separatiştilor susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei de a organiza “alegeri”, numindu-le “proceduri false” care subminează eforturile de pace din regiune.

“Statele Unite condamnă planul anunţat pentru desfăşurarea de alegeri în aşa-numitele Republici Populare Doneţk şi Lugansk”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, potrivit RFE/RL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe