Opţiunea nucleară anti-Ponta. Băsescu readuce în discuţie dosarul Panait

Premierul Victor Ponta şi procurorul Cristian Panait
Premierul Victor Ponta şi procurorul Cristian Panait (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

După ce s-a ales cu o plângere penală pentru şantaj şi ameninţare şi cu o serie de acuzaţii de spălare de bani în Cazul Nana, preşedintele Traian Băsescu, a scos artileria grea în lupta lui cu premierul Victor Ponta. Prin declaraţiile de marţi seară de la Cotroceni, şeful statului a redeschis, public, dosarul morţii procurorului Cristian Panait, dosar în care principalul suspect a fost la un moment dat însuşi premierul Ponta, la vremea respectivă procuror.

„Singurul element de care îmi aduc aminte legat de procurorul Ponta a fost declaraţia mamei procurorului Panait, că Ponta a fost ultimul care l-a văzut în viaţă, în rest, nu îmi aduc aminte de nimic remarcabil legat de Ponta”, a afirmat Traian Băsescu.

Cristian Panait a fost un procuror român a cărui sinucidere, în 10 aprilie 2002, la vârsta de 29 de ani, a fost intens mediatizată, din cauza suspiciunilor referitoare la presiunile la care ar fi fost supus acesta. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung afirma că Victor Ponta, coleg de serviciu la vremea respectivă cu Panait, este principalul suspect al morţii lui Panait.

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu a comentat aceste ultime declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu: „Cu această declaraţie, preşedintele a redeschis, public, dosarul morţii procurorului Cristian Panait. Un dosar închis în 2012 fără a lămuri cum, de fapt, a murit procurorul Panait. Până şi o publicaţie ca luju.ro, o falangă a anteniştilor lui Felix, remarcă ciudăţeniile dosarului: Panait „s-a sinucis”, conform unei expertize psihiatrice post-mortem. În ciuda numeroaselor semnale de presă, nici CSM şi nici Parchetul General nu dispun anchete asupra închiderii dosarului. Mai mult decât atât, Parchetul General refuză să comunice orice fel de date despre cum a fost investigată moartea procurorului Cristian Panait”.

Prisăcariu a argumentat: „Acum un an, în aprilie 2013, am solicitat oficial PÎCCJ să-mi comunice o copie de pe acest dosar. Răspunsul a fost, fireşte, că nu se poate: „În cauza vizată prin rezoluţia din 12.08.2002 s-a dispus (…) clasarea, întrucât nu au existat indicii privind o faptă prevăzută de legea penală”. Am revenit cu altă solicitare către PÎCCJ. De data asta, ceream să mi se comunice „1. care este numele procurorului care s-a ocupat de cazul menţionat? 2. care au fost persoanele împotriva cărora a început urmărirea penală? 3. care au fost martorii din dosar?”. Fireşte, şi de data asta m-am lovit de un refuz: „Cauza s-a soluţionat în faza actelor premergătoare”, deci „comunicarea unor date suplimentare trebuie să menţină echilibrul cu dispoziţiile privind protecţia datelor cu caracter personal”.

„Cum procurorul Cristian Panait a murit, sigur nu-l mai interesează să-i fie protejate datele cu caracter personal. Cine o fi, deci, interesat să fie protejat? Victor Ponta, actual premier al României? Care a fost martor în dosar? Sau nu a fost? S-ar impune, oare, o comisie parlamentară de anchetă care să ceară Inspecţiei Judiciare a CSM anchetarea circumstanţelor în care dosarul morţii procurorului Cristian Panait a fost închis?”, întreabă acesta.

Cazul morţii lui Panait

Ziarul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" a publicat la 28 iulie 2012, în plin asalt USL împotriva statului de drept, un articol intitulat „Crede că poate scăpa cu orice” în care susţine că premierul Ponta ar avea legătură cu moartea fostului său coleg, procurorul Cristian Panait.

Potrivit publicaţiei citate, procurorul Cristian Panait a murit în 2002 după ce a căzut de pe balonul apartamentului său din Capitală, de la etajul 10, unde locuia împreună cu mătuşa sa. La vremea respectivă Panait investiga un scandal de corupţie în care erau vizaţi apropiaţi ai lui Adrian Năstase, iar căderea sa de la etaj a avut loc la foarte scurt timp după ce acesta fusese vizitat la domiciliul său de colegul lui de serviciu Victor Ponta, la vremea respectivă procuror - şi cu care ar fi avut un conflict din cauza modului diferit în care vedeau dosarul (de ce s-ar fi amestecat Ponta în dosarul altuia vă lăsăm să vă imaginaţi, n.r).

Iniţial, procurorii au deschis un dosar penal în care procurorul Victor Ponta era singurul suspectat de asasinarea lui Panait, însă în scurt timp a fost avansată versiunea oficială potrivit căreia procurorul Panait s-ar fi sinucis. Procurorul căruia i-a revenit anchetarea acestui caz a fost între timp lovit mortal de o maşină, iar autorul nu a fost prins nici până în ziua de astăzi.

De menţionat este şi ca la autopsie s-au găsit urme de droguri în corpul lui Panait care au venit în sprijinul presupunerii potrivit căruia acesta s-ar fi aruncat singur de la geam.

Publicaţia germană o citează, într-o manieră prudentă, pe jurnalista Ela Simona Fica, care l-a cunoscut personal pe procurorul Panait şi a investigat în detaliu acest caz. La rândul ei jurnalista a publicat, la 17 martie 2011, un articol pe Exploziv-news.ro ce avea un titlu cât se poate de direct: „Victor Ponta este asasinul procurorului Cristian Panait!”. Jurnalista a argumentat că Victor Ponta a fost interesat de dispariţia procurorului Panait şi „l-a împins pe fereastră” pe acesta, iar drept răsplată pentru acţiunile sale, a fost ulterior răsplătit de PSD, cariera sa avansând.

„Azi, 17 martie 2011, eu anunţ decesul procurorului Cristian Panait ca fiind un act criminal. Şi-l arăt cu degetul pe asasin: fostul procuror Victor Ponta! Îl arăt cu degetul mâinii stângi, pentru că în mâna dreaptă ţin dosarul nr. 177/P/2002, al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Obiectul acestuia este „Moartea violentă a procurorului Cristian Panait. Inculpat: Ponta Viorel Victor”. L-am obţinut. Foarte greu. Recunosc, public, că l-am obţinut şantajând doi procurori obedienţi lui Adrian Năstase, se ştiu ei care. Am promis că nu le voi dezvălui infracţiunile şi mă voi ţine de promisiune. În fond, câteva evaziuni fiscale şi o spălare de bani, nu-s mai grave decât o crimă. Iar numele lor nu-s mai sonore ca al lui Ponta”, scrie Simona Ela Fica.

Jurnalista a citat declaraţia mătuşii lui Cristian Panait, anexată la dosar: „Cristi m-a anunţat, când s-a întors de la serviciu, în jurul orei 17, că va avea o vizită şi să nu mă sperii dacă aud scandal. A zis: Ori eu, ori ei! A specificat că vrea să lămurească nişte probleme de viaţă şi de moarte cu un coleg şi a spus numele Ponta. Mi-a cerut să le pregătesc o cafea şi, dacă se poate ar fi mai bine să nu asist la discuţii. În jurul orei 17:30 a venit musafirul aşteptat, iar eu, conform înţelegerii cu Cristi, am plecat în vizită la o vecină. Ultima persoană care a venit la Cristi a fost acest Ponta. (..) Am fost alertată de ceilalţi vecini că nepotul meu a căzut de la etaj. Ultimele cuvinte pe care le-am auzit de la el au fost: câinele asta de Ponta m-a omorât! Apoi a mai spus ceva, dar nu am mai putut auzi, a intrat în comă”.

Simona Ela Fica a adăugat că „procurorul care a dat rezoluţia de începere a urmăririi penale împotriva lui Ponta a fost, în doi timpi şi trei mişcări, pensionat forţat, de către ministresa Rodica Stănoiu. Un alt procuror a luat „cazul” şi, la ordinele lui Botos – procurorul de casa al lui Năstase şi Hrebenciuc, a falsificat toate probele astfel încât moartea procurorului Panait să pară o sinucidere”.

La 20 iulie 2012, Simona Ela Fica a făcut următoarea precizare pe Exploziv-news.ro: „Pentru că mai mulţi cititori ne-au reproşat faptul că, din anul 2010, de când am anunţat că am intrat în posesia dosarului 117/P/2002 în care Victor Viorel Ponta era acuzat de asasinarea procurorului Cristian Nicolae Panait, nu am mai publicat niciun amănunt legat de acest subiect, îi înştiinţăm că am oprit continuarea anchetei ca urmare a faptului că nicio televiziune din România nu a dorit preluarea acestui caz, din motive lesne de înţeles, în ciuda faptului că dosarul penal aflat în posesia noastră deţine probe concludente, întocmite de procurori, medici legişti şi criminalişti din IGPR, în privinţa modului în care actualul premier nelegitim al României l-a ucis pe fostul lui coleg din Parchetul General”.