Oraşul fără şomaj există şi se află în Germania: Eichstätt

Eichstätt, Germania
Eichstätt, Germania (wikipedia.org)

Oraşul Eichstätt este situat în Parcul Natural din valea Almmühl, în Bavaria Superioară, landul Bavaria, Germania, la 500 de kilometri de Berlin. Are o rată a şomajului de 1%.

Acesta ar putea fi visul multor capitale europene, să aibă o rată a şomajului care se apropie de zero. Dar pentru Eichstätt, un mic oraş baroc cu puţin peste 14.000 de locuitori este o realitate. Aşa cum relatează Tobias Buck în publicaţia Financial Times, acest oraş cu arhitectură barocă a trăit cele mai dificile zile în mijlocul crizei din 2009, când rata şomajului a atins o cifră record de 2,2%. În prezent este de 1,3%, cel mai mic în toată Germania, unde numărul total al şomerilor este de doar 2,5 milioane (rata şomajului în Germania este de 5,4%). Potrivit ziarului financiar, în Eichstätt companiile au probleme să găsească muncitori calificaţi, la fel ca în multe alte oraşe industriale din sudul Germaniei.

„Eichstätt beneficiază de vecinătatea companiei Audi” şi de alte industrii şi companii, se relatează în reportajul despre acest mic oraş care pare ieşit direct dintr-un basm. De basm sunt şi cuvintele primarului Andrea Steppberger: „Multe companii locale sunt fericite dacă nu primesc noi comenzi deoarece nu au suficienţi lucrători pentru a satisface cererea”.

Potrivit unui sondaj realizat de DZ Bank, 61% dintre companiile germane ar avea nevoie de mai mulţi muncitori decât cei pe care îi are efectiv. O treime din aceste companii au pierdut comenzi din cauza lipsei de forţă de muncă. Camera de Comerţ din Ingolstadt estimează că în zona din jurul Bavariei există 10.000 de posturi vacante de forţă de muncă specializată. Aceasta este o problemă care afectează întreaga economie a teritoriului, care, din acest motiv nu reuşeşte să genereze o creştere economică majoră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie