Oraşul Interzis şi cele cinci elemente

Din interiorul Oraşului Interzis - Beijing
Din interiorul Oraşului Interzis - Beijing (http://www.flickr.com/ ; Autor : Peter Fuchs)

Chinezii antici au descoperit o lege în spatele conexiunilor şi ordinea invizibilă a lucrurilor: teoria celor cinci elemente - metal, lemn, apă, foc şi pământ - care alcătuiesc totul în lume. La suprafaţă, lucrurile pot să pară complexe şi dezordonate, fără nicio legătură între ele. Cu toate acestea, chinezii au crezut întotdeauna că totul este conectat şi stabilit de o ordine şi legi.

Poate mulţi nu ştiu că această teorie merge mult dincolo de aceasta. De fapt, prin teoria celor cinci elemente, chinezii antici explicau fiecare relaţie între Cer, Pământ şi oameni. De exemplu, cele cinci elemente corespund direcţiilor, anotimpurilor, organelor senzoriale şi organelor interne ale fiinţei umane, emoţiilor, culorilor şi gusturilor.

Esenţa teoriei este că totul există conform principiului generării mutuale şi inhibiţiei mutuale. De aici se pot înţelege motivele din spatele lucrurilor, cum ar fi creşterea şi moartea, sau ciclul anotimpurilor. Chiar fiinţa umană este parte integrantă a naturii şi nu ar avea sens ca omul să nu ia în considerare natura înconjurătoare, pentru că toată Creaţia urmează o anumită ordine. În China antică se spunea că omul nu poate ieşi din unitatea cer- pământ- oameni, sau din legile naturale ale dezvoltării şi restricţiei.

Cu respect faţă de aceste legi, anticii chinezi îşi proiectau clădirile, în special cele de mari dimensiuni, cum ar fi Palatul Imperial, conform teoriei celor cinci elemente.

Elementul Lemn corespunde cu direcţia est, anotimpul primăvara şi culoarea verde. Este asociat cu creşterea şi trezirea, deci reprezintă creşterea moderată sau răsăritul soarelui la est. Culoarea verde reprezintă vitalitatea şi creşterea, aşadar, pentru clădirile din partea de est a Oraşului Interzis - când a fost construit în timpul dinastiei Ming - a fost utilizat material de culoare verde. De asemenea, fiind asociat cu primăvăra, culoarea verde era potrivită pentru adolescenţi. Aceştia locuiau în Palatul de Est ce avea ţiglă de culoare verde.

Elementul Foc corespunde cu direcţia sud, anotimpul vara şi culoarea roşie. Acesta este asociat cu o mare strălucire şi prosperitate, similar cu soarele pe cer, la prânz. Culoarea roşie este legată de prosperitate şi simbolizează justiţie şi dreptate. Aşadar, pereţii şi coloanele clădirilor erau vopsite în roşu.

Metal este elementul care corespunde cu direcţia vest, anotimpul toamna şi culoarea alb. Este corelat cu recele, termenul şi scadenţa, asemenea soarelui ce apune la vest.

Elementul apă este asociat cu direcţia nord, anotimpul iarna şi culoarea neagră. Este reprezentat de curgerea lentă, vremea rece şi geroasă, şi nopţile lungi de la nord. De fapt, Poarta Tiananmen a Grădinii Imperiale este situată la nord de axa centrală a Oraşului Interzis. Zidurile sale sunt vopsite cu negru pentru a fi în armonie cu poziţia sa geografică şi elementul apă.

Un alt exemplu este reprezentat de Biblioteca Imperială din Wenyuan Ge, care păstrează numeroase colecţii de cărţi de mare valoare, şi care are acoperişul negru. Motivul este că negrul corespunde elementului apă, care la rândul său este asociat cu iarna, anotimpul conservării şi depozitării.

Elementul pământ are legătură cu direcţia centrală, mijlocul verii şi culoarea galben. Acesta este asociat cu fertilitatea şi un grad moderat de maturitate. Centrul simbolizează puterea supremă care supraveghează toate direcţiile, astfel încât culoarea galben a fost rezervată exclusiv împăraţilor. De fapt, acoperişurile clădirilor împăratului erau formate din ţiglă galbenă iar în interiorul clădirilor galbenul sau auriul au fost întotdeauna culorile predominante.

În China antică, singurele culori utilizate în palatul regal erau verde, galben şi roşu care corespund creşterii, prosperităţii şi respectiv, fertilităţii. În perioada Jiajing (1522-1566 d.Hr.), din timpul dinastiei Ming, ţiglele de culoare galbenă au fost înlocuite cu cele verzi, deoarece au vrut să arate că statul domniei imperiale s-a extins în toate direcţiile, semnificând putere şi prestigiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.