Orban avertizează: Guvernul va apela la şmecherii. Nu sunt bani pentru aplicarea programului PSD

Preşedintele PNL Ludovic Orban transmite un mesaj "clar şi limpede" opiniei publice: Guvernul Tudose nu va putea suporta cheltuielile uriaşe care vor fi generate de aplicarea programului de guvernare PSD.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul condus de Mihai Tudose va apela cu siguranţă la "şmecherii" pentru ca rectificarea bugetară să nu pară una negativă şi să reducă în mod artificial deficitul, a declarat preşedintele PNL Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv.

"Din nou o să supradimensioneze veniturile spunând că o să aibă o colectare mai bună decât a fost colectarea pe primul semestru, astfel încât să nu pară că nu este o rectificare negativă. Sunt foarte multe instituţii publice care la cheltuieli de personal au prevăzute sume care permit plata salariilor angajaţilor numai pe primele nouă luni, respectiv zece luni ale anului. Cele mai multe dintre instituţiile publice nu au prevăzuţi bani pentru plata salariilor pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Ca atare, aici trebuie să intervină pentru a se asigura sumele de bani necesare. Vedem nivelul minim de investiţii, ceea ce este un lucru extrem de grav pentru dezvoltarea economică. Cred că până la sfârşitul anului nu o să aibă capacitatea să realizeze efectiv nici măcar jumătate din investiţiile care au fost trecute în proiectul de buget", a precizat Orban, citat de Agerpres.

În opinia preşedintelui PNL, indiferent ce va face Guvernul la prima rectificare bugetară, veniturile vor fi mult sub nivelul care este prognozat.

"Vor încasa mult mai puţin şi aşa este normal dacă au pus ministru de Finanţe pe unul care a fost director general la Direcţia de mari contribuabili şi a fost schimbat de şeful ANAF pentru faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile respective", a completat Orban.

De altfel, liderul PNL nu crede nici în promisiunea premierului Mihai Tudose legată de menţinerea unui deficit bugetar sub 3%, aşa cum a convenit ţara noastră cu Uniunea Europeană.

"Nu, nu cred în această promisiune, iar dacă o să facă scamatorii bugetare astfel încât să se încadreze cât de cât în limita de 3%, o să o facă în dauna investiţiilor, a cheltuielilor importante, a înzestrării pentru Apărare, pentru că altfel nu au cum să menţină. Oricum au făcut o şmecherie că au introdus în buget plăţile la hectar în agricultură, care practic sunt bani care nu mai trec prin bugetul României, numai ca să crească venitul astfel încât să reducă în mod artificial deficitul bugetar. Probabil vor mai apela la astfel de şmecherii. O să amâne rambursările de TVA. Sunt maeştri în astfel de şmecherii, dar per total vă spun clar şi limpede: nu pot fi suportate cheltuielile care au fost generate de aplicarea programului de guvernare", a arătat Orban.