Orban, după opinia Comisiei de la Veneţia: Riscăm să spunem adio Schengen şi fondurilor europene

În cazul în care coaliţia PSD-ALDE nu va ţine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia, românii trebuie să ştie încă de pe acum că riscăm să spunem adio fonduri europene şi Schengen, a transmis liderul PNL Ludovic Orban, după opinia Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei şi Codurile Penale.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a reacţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, după opinia emisă de Comisia de la Veneţia pe tema modificărilor din legislaţie operate de coaliţia PSD-ALDE.

"Plenul Comisiei pentru democraţie prin drept, cunoscută şi Comisia de la Veneţia, a adoptat cele două rapoarte privind Legile Justiţiei şi, de asemenea, raportul privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Am ajuns în situaţia ca această importantă instituţie, acest for important care stabileşte standardele în materie de justiţie, de respectare a drepturilor şi libertăţilor individuale şi de evaluare a legislaţiei în domeniul justiţiei să se pronunţe asupra modificărilor legislative, deşi Guvernul, majoritatea guvernamentală, majoritatea parlamentară au refuzat să ceară punctul de vedere Comisiei de la Veneţia, privitor la modificările legislative pe care le-au propus. Suntem astăzi în această situaţie pentru că PNL şi preşedintele României au reuşit sesizarea Comisiei de la Veneţia, astfel încât să putem avea un punct de vedere profesionist, independent, al celor mai importanţi specialişti în drept care există la nivel european", a declarat Orban.

Potrivit şefului PNL, ambele rapoarte sunt extrem de critice privitor la modificările făcute la Legile Justiţiei.

"În privinţa raportului legat de Legile Justiţiei, au fost adoptate opt recomandări şi de asemenea s-a discutat şi despre cele două ordonanţe de modificare a Legilor Justiţiei într-un mod critic, iar privitor la modificarea făcută la recomandarea Comisiei de la Veneţia, în propunerea de raport, mă refer la pensionarea anticipată a magistraţilor, Comisia de la Veneţia, chiar dacă a apreciat faptul că prin ordonanţă s-a amânat până la sfârşitul anului 2019 aplicarea acestei prevederi, solicită în continuare abrogarea acestei prevederi privind pensionarea anticipată. În ceea ce priveşte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, raportul este devastator. În afara recomandărilor concrete, punctuale, de revizuire a unor articole, există o recomandare cu caracter general care arată de fapt modul pompieristic, netransparent, pe repede înainte, în care au fost făcute aceste modificări", a precizat Orban.

Preşedintele PNL a atras atenţia că experţii Comisiei de la Veneţia recomandă o reevaluare cuprinzătoare şi efectivă a tuturor amendamentelor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, într-un mod transparent, printr-o dezbatere largă, pentru obţinerea unui suport puternic în societate pentru aducerea acestor modificări şi de asemenea pentru aducerea acestor modificări în cadrul legislaţiei europene.

"Suntem în ceasul al doisprezecelea. Majoritatea trebuie să se trezească. În toate luările de poziţie ale forurilor europene s-a solicitat României să respecte în legislaţia în domeniul justiţiei, în modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneţia. În privinţa Codului Penal, de exemplu, dintre recomandările punctuale, practic, se solicită reformularea modului în care au fost redefinite aproape toate infracţiunile care au fost redefinite, mă refer la infracţiunile de corupţie adică, abuzul în funcţie, traficul de influenţă şi celelalte modificări care au fost făcute la definirea acestor infracţiuni.

Le spun limpede celor de la PSD-ALDE. Nu pot să redefinească infracţiunile după interesul lor personal de a scăpa de puşcărie. Trebuie să respecte toate standardele în materie, trebuie să respecte acordurile şi tratatele la care este parte România, trebuie să respecte legislaţia de la nivel european. În cazul în care majoritatea PSD-ALDE nu se trezeşte, mă simt obligat să informez cetăţenii români de riscurile care există asupra României, şi de consecinţele nefaste pe care le-ar putea avea asupra fiecărui român nerespectarea acestor recomandări ale Comisiei de la Veneţia", a punctat Orban.

În acelaşi timp, liderul PNL a remarcat că urmează raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

"În rapoartele anterioare se face referire expresă la respectarea punctelor de vedere ale Comisiei de la Veneţia, în ceea ce priveşte legislaţia în domeniul justiţiei. În cazul în care majoritatea guvernamentală nu se va angaja să respecte punctele de vedere ale Comisiei, raportul pe MCV va fi devastator pentru România. Le spun românilor încă de pe acum, şi lucrul acesta s-a putut vedea în atitudinile partenerilor noştri de la nivel european. Comisia Europeană şi celelalte instituţii europene nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele în materie de independenţa justiţiei, şi mai ales nu vor tolera ceea ce vrea PSD şi ALDE, şi anume să se pună punct luptei anticorupţie în România.

În cazul în care majoritatea guvernamentală nu va relua procesul de legiferare şi nu va ţine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia, le spun românilor încă de pe acum că riscăm să spunem adio Schengen. Putem să spunem adio fondurilor europene, adică mai precis putem să spunem adio autostrăzi finanţate din fonduri europene, adio spitale regionale finanţate din fonduri europene, adio investiţii în infrastructura localităţilor şi în creşterea calităţilor serviciilor. Putem să spunem adio fondurilor necesare pentru dezvoltarea companiilor româneşti, putem să spunem adio plăţilor la hectar de care beneficiază fermierii români şi lista poate continua", a continuat Orban.

În opinia liderului PNL, declaraţiile lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, au fost foarte clare.

"Există riscul ca în cazul în care majoritatea va persista în menţinerea unor articole care atacă independenţa justiţiei şi aruncă în aer sistemul de justiţie din România, Comisia să folosească toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, inclusiv atacarea reglementărilor contrare tratatului la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului, să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia în procesul de refacere al Legilor justiţiei şi în procesul de redezbatere a modificărilor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, sau dacă nu intenţionează acest lucru. Vremea dublului limbaj într-un fel la nivel european şi în alt fel pe plan intern s-a terminat.

România nu mai poate să stea la cheremul bunului plac şi al interesului personal al lui Liviu Dragnea şi al lui Călin Popescu Tăriceanu. Este necesară o voinţă politică reală de a pune legislaţia din România în domeniul justiţiei pe bazele standardelor europene şi cu obiectivul clar de asigurare a independenţei justiţiei şi la urma urmei cu obiectivul de a putea face dreptate fiecărui cetăţean care se adresează justiţiei. În ce ne priveşte pe noi ca partid, vom adopta o declaraţie-angajament, şi eu personal voi semna această declaraţie-angajament, că vom susţine la nivelul dezbaterilor parlamentare toate aceste modificări", a afirmat Orban.

De asemenea, şeful PNL a anunţat că va solicita fiecărui partid parlamentar să procedeze în mod similar, "pentru că este timpul să facem o diferenţă clară între cei care vor binele României şi cei cărora nu le pasă decât de interesul personal şi, de asemenea, să facem o distincţie clară între cei care îşi asumă destinul european al României şi cei care de fapt vor să scoată România din Uniunea Europeană şi vor să ne arunce într-o periferie a Europei".

Întrebat dacă ministrul Justiţiei ar trebui să mai rămână în funcţie după acest eşec, preşedintele PNL a amintit că el i-a cerut deja demisia lui Tudorel Toader în repetate rânduri.

"Am cerut demisia ministrului Justiţiei în repetate rânduri, dar de data asta este vorba de o răspundere politică mult mai amplă, pentru că toate aceste modificări care sunt contra firii, care distrug sistemul de justiţie din România, care atacă independenţa magistraţilor, care riscă să pună punct luptei anticorupţie în România, şi care riscă să ne pună pe coji de nucă în Europa, sunt rezultatul unei voinţe politice a unei majorităţi parlamentare a partidelor de guvernământ. E mult prea puţin demisia lui Tudorel Toader. Aici este absolut necesară o resetare a atitudinii generale a partidelor care compun majoritatea parlamentară. Tocmai din acest motiv iniţiem aceste demersuri. S-a văzut în urma sesizărilor depuse la Curtea Constituţională, pe Codul de Procedură Penală, de preşedintele României, de PNL, de colegii noştri din Opoziţie şi de ICCJ, că 64 de prevederi au fost declarate neconstituţionale. Cred că e timpul ca parlamentarii din majoritatea guvernamentală şi premierul Dăncilă să se hotărască, ori vor să servească interesele fundamentale ale României, ori scopul lor este doar acela de-al scăpa pe Dragnea din puşcărie cu orice risc de consecinţe negative pentru viaţa românilor", a răspuns Orban.

Liderul PNL consideră că toate prevederile din Legile justiţiei, din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală, pentru care Comisia de la Veneţia solicită rediscutarea lor, toate aceste prevederi ar trebui să nu intre în vigoare, prin intermediul unui act normativ care să suspende aplicarea acestor prevederi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne