Orban îi cere demisia lui Daea. A transmis "date umflate cu pompa" către Comisia Europeană

Petre Daea
Petre Daea (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, acuzându-l pe acesta că a furnizat către DG Agri „date mincinoase [...] care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole”.

„Solicit oficial demisia lui Daea pentru că este un mincinos şi pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri, care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producţiile agricole pe 2018. Deoarece, datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producţia agricolă reală a României şi date care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole, ca urmare a raportărilor fictive, care au fost făcute de Ministerul Agriculturii condus de Daea”, a declarat Ludovic Orban, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL.

Reamintim că în luna iulie, Comisia Europeană i-a cerut în mod oficial Ministerului Agriculturii să revizuiască datele privind recoltele de porumb din 2017 şi 2018, potrivit unor surse din executivul european. Concret, CE se referea la cifrele vizând aşa-zisele recoltele-record cu care s-au lăudat constant ministrul Petre Daea şi fostul şef al PSD Liviu Dragnea.

Potrivit surselor citate, miza corectitudinii acestor date e semnificativă: în 2018, creşterea producţiei în agricultură (determinată în grad covârşitor de creşterea masivă a producţiei raportate la porumb) a contat pentru 0,4 puncte din creşterea de 4,1% a economiei României.

Semne de întrebare legate de corectitudinea datelor comunicate de guvernul României cu privire la recoltele-record au apărut în momentul în care, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, recolta de porumb în 2018 a fost de 18,3 milioane tone, în creştere cu peste 4 milioane de tone faţă de 2017, la o suprafaţă similară. Or, în 2017 producţia crescuse deja cu alte aproape 4 milioane de tone faţă de 2016 pe fondul unor condiţii meteo favorabile.

Informaţia despre cererile Comisiei Europene pentru revizuirea unor statistici agricole a fost publicată în premieră de jurnalistul Vlad Macovei pe portalul AgroIntel.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne