Orban îl repede pe Daea: Cocoloşeşte companii care au călcat pe bec grav, cine ştie din ce interese obscure

Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, a fost somat de PNL să publice rezultatele controalelor privind dublul standard la alimente.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, trebuie să facă publice integral rezultatele controlului care a relevat că există companii care folosesc standarde duble de calitate la alimentele vândute în Europa de Est faţă de cele pentru piaţa occidentală, a solicitat vineri, în faţa presei, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Nu este vorba de o joacă, o scenetă la care să se uite lumea la televizor şi să aplaude cât de grijulii sunt guvernaţii faţă de cetăţeni. Aici este un lucru extrem de grav, vorbim de înşelarea consumatorului român, prin prezentarea unor caracteristici mincinoase ale unor alimente care sunt scoase pe piaţă, aici ne referim la sănătatea publică şi la posibilitatea de afectare a sănătăţii publice prin existenţa în alimentaţie a unor alimente care nu sunt conforme, despre asigurarea securităţii alimentare şi despre consecinţele pe care trebuie să le suporte companiile care au pus pe piaţă astfel de produse care sunt în dezacord cu specificaţiile, cu reţeta sau cu caracteristicile pe care trebuie să le aibă", a declarat Orban, citat de Agerpres.

Liderul PNL îl acuză pe Daea că vrea să ţină secret numele acestor companii sub scuza că nu are o bază juridică pentru a da publicităţii aceste informaţii.

"ANPC în cazuri similare a prezentat public lista companiilor care au dus pe piaţă produse neconforme (...) noi nu putem găsi nici un fel de răspuns decât că, de fapt, ministrul Daea vrea să cocoloşească nişte companii care au călcat pe bec grav, vrea să ţină secret numele acestor companii, cine ştie din ce soi de interese obscure", a precizat Orban.

În acest context, preşedintele PNL a anunţat că săptămâna viitoare partidul pe care îl reprezintă va cere public aceste informaţii.

"Săptămâna viitoare vom face o solicitare oficială în baza legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public către Ministerul Agriculturi, către ANSVSA, către ANPC, solicitând toate informaţiile rezultate pe baza acestui control şi, de asemenea, ne vom adresa în instanţă în cazul în care instituţiile mai sus menţionate nu vor pune la dispoziţia noastră informaţiile solicitate care trebuie prezentate opiniei publice, căci, în orice stat civilizat, guvernaţii au obligaţia de a informa corect cetăţenii şi de a-i feri pe cetăţeni de riscul de a fi traşi pe sfoară de şnapani care pun în circulaţie produse care nu sunt conforme cu reţeta, cu caracteristicile prezentate", a arătat Orban.