Orban, la debutul şedinţei de Guvern: Demarăm procedura angajării răspunderii pe trei proiecte

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a anunţat marţi, în debutul şedinţei de guvern, că demarează procedura angajării răspunderii Executivului în Parlamentul României pe trei proiecte legislative ce nu mai suportă amânare.

"Modificarea legilor justiţiei prin prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru cele trei articole pe care dacă nu le prorogăm este aruncat în aer sistemul de justiţie. Este vorba despre pensionarea anticipată a magistraţilor, creşterea vechimii pentru intrarea în magistratură de la 2 la 4 ani şi de creşterea numărului de judecători care formează completele – de la 2 la 3. Trebuie obligatoriu prorogate iar în cursul anului viitor să le modificăm, adică să dispară din legile justiţiei", a declarat Orban.

Un al doilea proiect este cel privind plafoanele, legea plafoanele bugetare, iniţiat de Ministerul Finanţelor.

"E absolut necesară adoptarea cât mai rapidă a legii plafoanelor pentru că nu putem adopta legea bugetului de stat în guvern şi să o înaintam spre dezbatere şi aprobare Parlamentului decât după aprobarea şi intrarea în vigoare a legii plafoanelor", a explicat Orban.

Nu în ultimul rând, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea de modificare a ordonanţei 51 privind transportul intrajudeţean în special.

"Vă semnalez că am primit extrem de multe sesizări din partea multor părinţi, că mulţi copii sunt în situaţia în care nu se pot duce la şcoala pentru că nu li se asigură transportul decât dacă plătesc contravaloarea cursei dus-întors pe care trebuie să o facă. Este vorba despre copiii care merg la şcoală în altă localitate decât cea de domiciliu. Şi chiar sunt multe familii care nu îşi permit să suporte acest cost. De asemenea, mi s-a semnalat din judeţele Iaşi şi Botoşani că mijloacele de transport care au licenţă şi care fac cursele, nici măcar nu mai opresc în locurile obişnuite să ia copiii. Nu putem accepta o astfel de situaţie în care să restrângem accesul la educaţie al unor copii care vor şi au dreptul să înveţe, să meargă la şcoala şi va trebui să soluţionăm această problemă. Şi aici profitând de nevoia de a transpune o directivă, de fapt au fost urmărite interese colaterale împotriva interesului fundamental al copiilor de a avea asigurată decontarea transportului spre şcoala unde învaţă", a punctat Orban.

Totodată, premierul a anunţat că în cursul şedinţei de marţi va fi o primă lectură a proiectului de lege pe care Guvernul urmează să îşi angajeze răspunderea cât mai repede posibil, în speţă proiectul de lege de modificarea a OUG 114, „care înseamnă în mare parte abrogare”.

Şeful Executivului a catalogat Ordonanţa 114 drept un „act normativ criminal care a fost adoptat de pe o zi pe alta, fără niciun fel de dezbatere publică, are efecte devastatoare şi a generat efecte nocive care riscă să afecteze economia şi societatea în ansamblu”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne