Orban pierde bătălia. Alina Gorghiu propulsată la conducerea PNL

Alina Gorghiu, parlamentar PNL
Alina Gorghiu, parlamentar PNL (Epoch Times România)

Alina Gorghiu a fost aleasă joi, în cadrul şedinţei Biroului Politic, în funcţia de preşedinte PNL, învingându-l pe adversarul său, Ludovic Orban, cu un scor de 48 la 27 de voturi.

Iohannis a demisionat joi din funcţia de preşedinte al formaţiunii, acesta urmând să fie învestit în funcţia de preşedinte al României pe data 22 decembrie. Iniţial, la şefia partidului îşi anunţaseră candidaturile Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu, care şi-a anunţat miercuri retragerea din cursă. Se pare că intervenţia lui Klaus Iohannis a înclinat decisiv balanţa în favoarea Alinei Gorghiu.

"Ţin să o felicit pe Alina Gorghiu pentru câştigarea acestei preşedinţii. Felul în care BPN a acţionat şi a votat îmi confirmă dorinţa PNL de a se reforma, de a se moderniza, de a fi partidul care arată cum trebuie să se faca politică în România, pentru a fi mai aproape de oameni. Cu această ocazie vreau să mulţumesc partidului meu de care m-am despărţit astăzi pentru faptul că am avut onoarea şi plăcerea să fiu preşedintele PNL", a declarat joi Iohannis, citat de B1.ro.

Deşi s-a declarat nemulţumit de alegerea lui Iohannis, Orban a sublinat că o va susţine pe colega sa şi va sprijini punerea în practică a proiectului Klaus Iohannis.

"O felicit pentru faptul că a devenit preşedintele PNL şi copreşedinte al marelui PNL. Chiar dacă am fost în competiţie, în momentul în care s-a încheiat, sunt alături de preşedintele PNL, Alina Gorghiu şi voi face tot ce depinde de mine pentru ca această alegere să fie confirmată şi ea să fie un succes pentru PNL. M-am simţit în mod evident nedreptăţit, că aşa este uman, pentru faptul că Iohannis nu m-a susţinut pe mine, ci a susţinut-o pe Alina Gorghiu. Deşi a avut o altă opţiune, vreau să spun limpede că sunt în prima linie a bătăliei pentru punerea în practică a proiectului Klaus Iohannis. Voi veghea din poziţia de prim-vicepreşedinte al PNL ca marele PNL să fie un partener solid, credincios, corect pentru Klaus Iohannis, în îndeplinirea obiectivelor fundamentale pentru România din programul prezidenţial", a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă comună cu Alina Gorghiu.

Orban nu a fost singurul nemulţumit de alegerea lui Iohannis. La rândul său, senatorul Cristian Bodea a avut câteva remarci dure legate de candidatul surpriză:

"Din pacate, Alina e doar o mască pentru cuplul de aur Atanasiu & Petrache. Am tot respectul pentru ea, dar nu aşa trebuia să intre în joc. Iar celor ce vă vine să îl apăraţi pe preşedinte, aş vrea să vă amintesc că aşa a început şi distrugerea PD de către Băsescu... Cu "ciocu mic, io îs tătucu şi io dictez!" Parcă era vorba despre o altfel de politică... Îmi pare rău, dar eu sunt alergic la dictatură... Proiectul Iohannis implică dictatura? Parcă liberalismul era sinonim cu democraţia. Ce democraţie mai e când preşedintele României dictează cine să fie preşedintele partidului?" se întreabă Bodea.

"Eu aş fi votat-o pe Alina dacă era de capul ei. Dar aşa, ca şi candidat de schimb al taberei Atanasiu-Petrache, nu am cum să o diferentiez ca valoare personală. În plus, implicarea lui Iohannis pune pe ea eticheta "Elena", iar pe el îl aşează pe un traseu tip Băsescu. De aceea, votul meu ar fi fost cu oricine ar fi candidat liber. Suntem încă în PNL, nu în PD. Şi trebuie să învăţăm din greşelile lui Băsescu şi ale foştilor lui oameni", a mai declarat pentru Epoch Times, Cristian Bodea.

Reamintim în context că Alina Gorghiu a fost consiliera lui Teodor Atanasiu pe vremea când acesta era preşedinte la AVAS.