Orban plănuieşte să construiască un gard la graniţa Ungariei cu România şi Croaţia

Viktor Orban
Viktor Orban (Sean Gallup/Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că vor fi necesare mai multe bariere [împotriva refugiaţilor] deoarece, deşi a fost închisă graniţa sârbo-ungară, călăuzele vor găsi o altă rută pentru a aduce imigranţi în Uniunea Europeană.

“Din moment ce ei nu mai pot trece prin Ungaria, vor schimba ruta şi vor trece prin România, probabil”, a declarat Orban într-un interviu publicat joi de ziarul german Die Welt şi de ziarul francez Le Figaro.

“Din acest motiv am decis să construim un gard la graniţa cu România, de-a lungul râului Mureş. Şi probabil vom ridica un alt gard de-a lungul graniţei croate”, a declarat el, arată Deutsche Welle.

Ungaria a finalizat marţi un controversat gard de sârmă la graniţa cu Serbia, pentru a opri noile sosiri de imigranţi în ţară. De asemenea, guvernul ungar a implementat noi legi dure privind imigraţia care prevăd, printre altele, sentinţe de 3 ani de închisoare pentru toţi cei care pătrund ilegal pe teritoriul ţării.

“Imigranţii continuă să sosească. Am reuşit să îi oprim la graniţa ungară, dar acest lucru nu va opri fluxul în sine”, a susţinut Orban.

Graniţa Serbiei cu Ungaria a fost până în această săptămână principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru imigranţii care fug de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu şi Africa. Peste 200.000 de refugiaţi au pătruns în Ungaria în acest an.

În urma blocării graniţei sârbo-ungare, mulţi refugiaţi au optat pentru o călătorie mai dură prin Croaţia, încercând să ajungă în Germania şi alte ţări vest europene. Deşi iniţial guvernul croat a promis că va oferi refugiaţilor o trece liberă peste graniţa sa, totuşi, joi au fost închise temporar şapte din cele opt puncte trecere a frontierei cu Serbia.

“Traficul este interzis la punctele de trecere a frontierei Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina şi Erdut", a declarat Ministerul croat de Interne, în condiţiile în care peste 11.000 de migranţi au trecut în ultimele două zile graniţa croată venind din Serbia.

Miercuri trupele speciale ale Ungariei au întâmpinat refugiaţii sirieni care încercau să forţeze graniţa sârbo-ungară cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Secretarul General al ONU Ban Ki-moon a declarat că este şocat de tratamentul aplicat de Ungaria refugiaţilor iar Consiliul Europei a cerut Ungariei să explice existenţa noii legislaţii dure împotriva migranţilor.

Serbia a intentat un protest oficial împotriva Ungariei cu privire la folosirea de gaze lacrimogene pe teritoriul său şi premierul Aleksander Vucic a criticat comportamentul brutal al poliţiei ungare.

Autorităţile ungare au declarat că vor folosi toate mijloacele legale pentru a proteja securitatea graniţei ungare, adăugând că până acum au arestat peste 500 de imigranţi care au încercat să pătrundă ilegal în Ungaria, inclusiv un presupus “terorist”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.