Orban semnează legea care poate interzice Universitatea Soros

Premierul ungar Viktor Orban (st) şi finanţatorul miliardar George Soros.
Premierul ungar Viktor Orban (st) şi finanţatorul miliardar George Soros. (Captură Foto)

Luni seara, preşedintele Viktor Orban a semnat o lege controversată, care se referă la universităţile străine aflate pe teritoriul Ungariei.

Noul act legislativ, care a produs proteste pe scară largă în ultimele săptămâni, vizează o universitate finanţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros şi ar putea fi folosită pentru închiderea universităţii.

Duminică, zeci de mii de maghiari au ieşit în stradă la Budapesta, declanşând cele mai mari proteste cu care a trebuit să se confrunte preşedintele maghiar Viktor Orban de la venirea sa la putere.

Demonstranţii au denunţat noua lege, despre care partidele din opoziţie afirma că este menită să închidă Universitatea Central Europeană, instituţie care militează pentru "o societatea deschisă" - motto-ul sub care operează multe dintre fundaţiile finanţate de Soros.

Luni seara sute de protestatari au participat la o altă demonstraţie spontană, intrând în clădirea Radioului de stat şi plasând un steag al Uniunii Europene pe acoperişul acesteia.

Protestatarii au avut de înfruntat cordoane de poliţie, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Un alt protest este programat pentru miercuri.

Peste 500 de intelectuali de talie internaţională, inclusiv 17 laureaţi ai premiului Nobel, au adresat în mod public scrisori în sprijinul Universităţii Central Europene, fondată în 1991 la Budapesta.

Într-un comunicat, UCE a declarat că este gata să înceapă un proces de negociere cu guvernul pentru a găsi o cale de a rămâne la Budapesta, însă a subliniat că "libertatea academică" nu este negociabilă.

Analiştii nu se aşteaptă ca Viktor Orban să renunţe la actul normativ, care constituie o piesă importantă în planul său de a apăra interesele naţionale împotriva unor evoluţii pe care le consideră "amestecul extern în problemele interne ale Ungariei".

Partidul Fidesz, aflat în spatele lui Orban, are susţinere masivă în cadrul populaţiei şi este cunoscut pentru atacurile critice la adresa lui Soros, ale cărui deziderate politice se află în contradicţie flagrantă cu vederile non-liberale ale premierului Viktor Orban - care consideră că valorile europene se află sub ameninţare directă din cauza globalizării, multiculturalismului şi imigraţiei.

Luni Orban a declarat în faţa Parlamentului că Ungaria este ţinta unei campanii de dezinformare, similară cu cea care a izbucnit după ce a adoptat o poziţie dură împotriva valurilor de refugiaţi.

"Guvernul nu va închide nicio universitate şi nu va închide nici UCE ... Scopul acestui act legislativ este de a asigura că universităţile sunt guvernate de aceleaşi reguli şi că nu există privilegii" a declarat premierul maghiar.

Noua lege cere universităţilor străine să aibă campusuri atât în Ungaria cât şi în ţara lor de origine. UCE operează în Budapesta, însă este singura universitate internaţională care nu are niciun sediu în afara Ungariei.

Guvernul de dreaptă al lui Viktor Orban este cunoscut pentru linia dură pe care a adoptat-o împotriva ONG-urilor cu finanţare străină şi impotriva presei.

După modelul legislaţiei ruse, regimul Orban propune reguli mai stricte împotriva ONG-urilor, care vor trebui să se înregistreze cu autorităţile maghiare dacă primesc peste 25 de mii de USD pe an din străinătate.