Orban: Solicităm convocarea de urgenţă a Parlamentului! Există cazuri grave de omoruri, de violenţe, de violuri

În plin scandal legat de efectele devastatoare ale recursului compensatoriu, liberalii cer coaliţiei PSD-ALDE să convoace de urgenţă o sesiune parlamentară extraordinară, argumentând că situaţia nu mai suportă amânare.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Ludovic Orban a solicitat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, convocarea de urgenţă a unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru a se rezolva situaţia creată de legea privind recursul compensatoriu.

"Viaţa, integritatea fizică şi proprietatea privată a fiecărui cetăţean român, au fost puse în pericol de Guvernul PSD-ALDE, care a eliberat peste 11.000 de deţinuţi înainte de termen, fără niciun fel de măsură de reintegrare socială a acestora, fără să ia nicio măsură privitoare la posibilitatea de a asigura pentru aceşti deţinuţi eliberaţi o formă de ţinere sub supraveghere şi de urmărire a reintegrării în societate a acestor deţinuţi eliberaţi. Există cazuri grave de omoruri, de violenţe, de violuri care s-au petrecut în ultima perioadă. Este evidentă creşterea incidenţei infracţionalităţii şi, din păcate, a infracţiunilor grave comise de cei care au fost eliberaţi înainte de termen de Guvernul PSD-ALDE pe uşa din dos a penitenciarelor, iar răspunderea exclusivă pentru această situaţie dramatică este a actualului Guvern care guvernează pentru infractori şi care este împotriva cetăţenilor români corecţi, care respectă legea şi care sunt normali într-o societate", a declarat Orban.

Liderul PNL a subliniat că, având în vedere gravitatea situaţiei, nu poate aştepta săptămâni până să se găsească o soluţie pentru "problema care a fost provocată de actualul Guvern".

"Culmea este că viaţa, integritatea fizică, proprietatea, garantarea lor trebuie asigurată de stat, de Guvern, şi tocmai Guvernul este acela care nu numai că nu garantează aceste lucruri pentru cetăţeanul român, ci este cel care pune în pericol viaţa, integritatea şi proprietatea privată a fiecărui cetăţean român. Solicităm convocarea de urgenţă a unei sesiuni parlamentare extraordinare. Adresez către preşedinţii celor două Camere, sigur nu către domnul Dragnea şi cu domnul Tăriceanu care sunt în concediu, dar şi-au delegat atribuţiile de preşedinte către domnul Iordache şi domnul Manda. Ca atare, le solicit celor doi preşedinţi să convoace sesiune parlamentară extraordinară de urgenţă în care să fie amendată această lege, fie să fie împiedicată eliberarea infractorilor care au comis infracţiuni cu violenţă, omoruri, violuri, tâlhării şi alte categorii de infracţiuni, fie chiar abrogarea în integralitate acestei legi privind regimul compensatoriu", a precizat Orban.

De asemenea, şeful PNL susţine că Guvernul trebuie să prezinte public măsurile pe care le ia pentru întărirea serviciului de probaţiune şi pentru asigurarea de către acest serviciu a urmăririi celor eliberaţi din închisori şi a tuturor celorlalte atribuţii pe care le au cei din serviciul de probaţiune.

"Solicităm de urgenţă ocuparea posturilor vacante din Poliţie. Datorită prostiei Guvernului care a modificat Legea pensiilor şi care a permis în acelaşi timp prin decizia ministrului de Interne, Carmen Dan, pensionarea anticipată a mii de poliţişti. La ora actuală Poliţia nu mai are capacitatea efectivă de a-şi îndeplini misiunea. În primul rând de a garanta ordinea publică, de a apăra viaţa şi proprietatea cetăţeanului. Aceste lucruri trebuie rezolvate de urgenţă pentru că altfel cetăţeanul român va fi expus în continuare la riscul de a deveni victima unei infracţiuni iar acest lucru dacă se va petrece, se va petrece în exclusivitate din cauza Guvernului", a adăugat Orban.

Întrebat dacă va mai susţine un demers legislativ pe tema recursului compensatoriu, preşedintele liberalilor a replicat:

"Propunerea noastră legislativă care este aproape gata, mâine va fi finalizată, se referă în special la cei care au comis infracţiuni grave. Sigur că mai există şi alte puncte de vedere dacă se va îmbrăţişa punctul de vedere de abrogare în integralitate a acestei legii, vom susţine şi abrogarea integrală a acestei legi, dar oricum ea a produs efecte. Chiar dacă se va abroga, lucru pe care ni-l dorim, acest lucru nu absolvă Guvernul şi Ministerul Justiţiei de obligaţiile pe care le-am menţionat şi anume de întărirea sistemului de probaţiune, de finanţarea corectă a acestui sistem de probaţiune, de asigurarea prin intermediul acestei entităţi care ţine de Guvern, a unei integrări sociale a celor eliberaţi din închisori şi o prevenire a unei posibilităţi ca aceşti infractori eliberaţi să comită din nou infracţiuni."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne