Ordinul care permitea împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice protejate, suspendat

Pe fundalul unui val de nemulţumire declanşat în spaţiul public, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a decis să suspende ordinul care permitea împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice protejate.
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer (Facebook)

Procedura de emitere a controversatului ordin care propune împuşcarea a nu mai puţin de 1.691 de animale sălbatice protejate a fost suspendată, a anunţat luni, pe contul său de Facebook, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, în contextul în care comunitatea Plantează în România anunţase deja un protest în faţa Guvernului pe marginea acestui subiect.

"Vineri, 30 septembrie, s-a încheiat perioada de consultare publică pentru proiectul de Ordin de Ministru de aprobare a derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică. Deşi acest Ordin se dă încă din 2007, nici un Ministru al Mediului nu şi-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, aşa cum consider că e firesc. Noi am făcut-o tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro şi contra.

Sutele de mesaje pe care le-am primit, pe diverse canale, ne-au confirmat că am făcut alegerea corectă şi m-am bucurat să constat că protecţia biodiversităţii suscită un interes atât de viu în rândul românilor. Doresc să mulţumesc, şi pe această cale, tuturor celor care şi-au exprimat un punct de vedere pe acest subiect", a declarat ministrul Mediului.

Ce urmează în continuare?

"Trebuie să ştiţi că, în momentul de faţă, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru că încă ne lipsesc câteva elemente esenţiale. În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul ştiinţific suprem al ţării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS şi Fundaţia Carpaţi", a explicat Cristiana Paşca-Palmer.

Toată documentaţia a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experţilor din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră.

"Fără punctul de vedere al Academiei nu am de gând să înaintăm cu această procedură. În plus, am programat, în perioada următoare, o serie de discuţii aplicate cu toţi specialiştii implicaţi. La fel ca mulţi dintre dumneavoastră, şi eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenţii propuse.

Decizia finală va lua în calcul toate aceste elemente. Va trebui să găsim o soluţie echilibrată, astfel încât să asigurăm atât conservarea speciilor protejate prin lege, cât şi protecţia şi siguranţa comunităţilor din zonele vulnerabile", a subliniat ministrul Mediului.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, organizaţia de mediu WWF dezvăluia că un ordin ministerial aflat în dezbatere publică propune împuşcarea, pe lângă urşi şi lupi şi a 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de această specie. Era vorba, mai exact, de nu mai puţin de 1691 de animale protejate.

Într-un amplu comunicat de presă, WWF acuză că autorităţile nu propun nicio alternativă la vânătoare, pentru a gestiona conflictele dintre om şi animale sălbatice. În consecinţă, organizaţia a lansat un apel către cetăţeni, îndemându-i pe aceştia să îşi transmită comentariile către Ministerul Mediului

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne