Organizaţii ale elevilor, studenţilor şi tinerilor cer demiterea lui Marius Bostan

Trei organizaţii reprezentative ale elevilor, studenţilor şi tinerilor cer demiterea ministrului Marius Bostan, care a afirmat că învăţământul gratuit este o reminescenţă a comunismului şi că părinţii ar trebui să scoată bani din buzunar, ca să simtă că nu-i gratis şi să ceară calitate de la profesori.
Marius Raul Bostan, ministru pentru Societatea Informaţională.
Marius Raul Bostan, ministru pentru Societatea Informaţională. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consiliul Naţional al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, federaţia reprezentativă a studenţilor şi Consiliul Tineretului din România, federaţia reprezentativă a tinerilor, solicită prim-ministrului Dacian Julien Cioloş demiterea Ministrului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, ca urmare a declaraţiilor scandaloase ale acestuia, prin care a numit principiul învăţământului gratuit o ''reminiscenţă a comunismului'', susţinând că părinţii ar trebui să plătească o taxă lunară pentru a beneficia de o educaţie de calitate pentru copiii lor.

Cele trei organizaţii reamintesc că, în conformitate cu art. 32 din Constituţia României, accesul la educaţie este garantat tuturor cetăţenilor, indiferent de veniturile pe care le au. De asemenea, art. 28 din Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Drepturilor Copilului, pe care statul român a ratificat-o încă din anul 1990, prevede dreptul copilului la educaţie pe baza egalităţii de şanse, principiu care este reluat şi în Legea educaţiei naţionale nr/ 1/2011, la art. 3, împreună cu principiul echităţii.

"Pornind de la ideea exprimată de Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, aflată în opoziţie vădită cu principiile Constituţiei României, s-ar ajunge ca educaţia de calitate să fie accesibilă doar pentru familiile care îşi permit financiar plata acestui serviciu. Considerăm că educaţia de calitate trebuie să rămână un drept fundamental şi gratuit al fiecărui cetăţean, indiferent de categoria socială din care face parte", arată cele trei organizaţii în comunicatul de presă publicat de ANOSR.

Totodată, semnatarii comunicatului reamintesc că, chiar şi într-un sistem de învăţământ gratuit garantat de lege (şi aproape gratuit, în realitate), rata de părăsire timpurie a şcolii este de peste 18%, în creştere, mai bine de 50% dintre elevii născuţi într-un an nu deţin cel puţin o diplomă de Bacalaureat, 42% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeţi funcţional şi 51% sunt expuşi riscului de sărăcie. Conform studiilor UNICEF, prin faptul nu alocă anual 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţie, statul român va pierde până în 2025 între 12 şi 17 miliarde de euro (10% din PIB-ul actual). O aplicare a viziunii Ministrului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională ar creşte atât rata de părăsire timpurie a şcolii şi abandonul şcolar, cât şi disparităţile socio-economice, toate acestea afectând România din punct de vedere economic şi social.

În consecinţă, cele trei organizaţii consideră o astfel de poziţie exprimată de un membru al Guvernului României ca fiind un atac direct la adresa drepturilor fundamentale şi asupra egalităţii de şanse, inadmisibil pentru acest nivel.

"O persoană care susţine în mod indirect, dar implicit, implementarea unui sistem discriminatoriu pe bază de venituri nu poate fi ministru în guvernul unei ţări membre a Uniunii Europene în secolul al XXI-lea, astfel că îi solicităm prim-ministrului Dacian Julien Cioloş să îl remanieze de urgenţă pe ministrul Marius Bostan", scriu semnatarii comunicatului.

„O astfel de declaraţie venită din partea unui membru al Guvernului României este extrem de periculoasă pentru sistemul de învăţământ românesc. Scuzele tardive nu ajută. E clar că acesta este modul de gândire şi viziunea unui individ care ocupă o poziţie de ministru. Aşadar, e obligatoriu ca el să părăsească de urgenţă această funcţie, pentru a ne asigura că nu se mai dezvoltă şi alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului. România are oricum un sistem de educaţie extrem de inechitabil. Guvernul României ar trebui să se preocupe serios pentru a găsi mecanisme care să reducă decalajele dintre categoriile sociale şi prin care să sporească accesul la educaţie, nu să se gândească la mecanisme prin care să îngrădească şi mai mult acest drept”, declară Vlad D. Cherecheş, preşedinte ANOSR.

Reamintim că ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a declarat marţi că gratuitatea învăţământului este o reminiscenţă a anilor de comunism iar părinţii nu cer calitate profesorilor, pe motiv că-i gratis. La rândul lor, profesorii îşi bat joc de meseria lor invocând faptul că au salarii mici, ceea ce este o imbecilitate.

"Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că 'am salariu mic' e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...", a declarat Bostan, citat de Agerpres.

"Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis.

La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul 'să se dea'. Nu avem în partea cealaltă 'de unde'. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism", a adăugat ministrul.