Orientul Mijlociu încins la roşu: Israelul atacă ţinte din Siria în valuri

Situaţie extrem de primejdioasă în Orientul Mijlociu, după doborârea unui avion de luptă israelian deasupra Siriei.
Avion F-16 boborât în spaţiul aerian sirian
Avion F-16 boborât în spaţiul aerian sirian (Jack Guez/Agence France-Presse — Getty Images)

Doborârea, de către forţele siriene, sâmbătă, a unui aparat israelian de vânătoare F-16 care efectua raiduri pe teritoriul sirian, a declanşat un răspuns dur din partea Tel Aviv-ului, deschizând, practic, un conflict deschis între cele două ţări.

Israelul a confirmat, prin purtătorul de cuvânt al Armatei, că a efectuat "un atac pe scară largă", constând în peste zece lovituri asupra unor ţinte militare siriene şi iraniene din Siria.

Operaţiunea a fost numită de Reuters o "escaladare majoră a tensiunii".

Strategia lui Bashar al Assad, care a evitat, până ieri, să răspundă atacurilor israeliene efectuate în ultimele luni, în ciuda încălcărilor, de către Israel, a spaţiului aerian sirian în timp ce lansa atacuri neprovocate, pare să se fi încheiat, în momentul în care apărarea aeriană siriană a doborât un avion de luptă F-16 israelian lângă regiunea de frontieră Golan.

Deşi detaliile rămân neclare şi situaţia este în evoluţie, Israelul a confirmat că avionul său F-16 s-a prăbuşit pe teritoriul israelian după ce a fost lovit în timp ce efectua operaţiuni care vizau ţinte din Siria.

Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat, într-un tweet, că "Iranul este responsabil pentru această încălcare severă a suveranităţii israeliene".

Cei doi piloţi israelieni au reuşit să de ejecteze, aterizând în interiorul Israelului în regiunea nordică a Galileei şi au fost duşi de urgenţă la un spital, potrivit rapoartelor din presa locală. Declaraţiile militare israeliene au indicat că unul dintre piloţi a suferit răni grave ca urmare a ejectării din aeronavă. Există rapoarte care afirmă chiar că a decedat în urma rănilor

Publicaţia libaneză Al Masdar News a transmis că incidentul a avut loc la 6:30 ora locală şi că aparatul F-16 israelian a fost lovit în spaţiul aerian sirian, lângă Damasc.

Declaraţiile oficiale ale israelienilor susţin că mai multe avioane de luptă au fost ridicate ca răspuns la lansarea unei drone iraniene în spaţiul aerian israelian, despre care Armata israeliană declară că a fost interceptată cu ajutorul unor salve anti-aeriene masive.

Conform declaraţiilor israeliene, aparatul F-16 doborât a fost implicat într-o operaţiune de distrugere a bazei care a lansat drona.

Armata siriană a afirmat că sistemul său de apărare aeriană a lovit o dronă israeliană trimisă către Înălţimile Golan, la scurt timp după doborârea avionului F-16. Nu a existat o confirmare imediată a Israelului cu privire la acest incident.

Ca răspuns la doborârea avionului F-16 de către sirieni, după 8:00 AM. ora locală, forţele aeriene israeliene au lansat mai multe rachete care vizau zona Al-Kiswah în apropierea unei baze iraniene în afara Damascului.

La scurt timp după această lovitură iniţială, un val de rachete mai masiv a lovit o bază militară instalată pe un vârf strategic, în aceeaşi zonă. Sursele regionale raportează că mai multe rachete israeliene au lovit baza, în timp ce altele au fost interceptate de apărarea aeriană siriană.

Se pare că Israelul a lansat rachete către puncte aflate în centrul Siriei, fiind confirmate numeroase pierderi în rândul forţelor armatei siriene şi ale aliaţilor Siriei.

AP citează un grup de monitorizare a opoziţiei siriene care declară că Israelul a lovit ţinte în centrul Siriei şi în suburbiile din sud-vest ale capitalei, Damasc, în două valuri separate şi succesive de lovituri aeriene.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susţine că prima rundă de atacuri a ţintit zona centrală deşertică, unde trupele siriene şi aliaţii acestora, inclusiv Hezbollah, menţin baze militare.

OSDO a citat rapoarte neconfirmate despre victime în rândul forţelor siriene şi aliaţilor.

Mass-media siriană a vorbit despre mai multe interceptări de rachete, probabil prin sistemul sofisticat anti-aerian furnizat de Rusia, şi a confirmat atacul israelian pe scară largă asupra ţintelor militare siriene din centrul Siriei.

Conform agenţia siriene de stat SANA:

Apărarea aeriană a armatei s-a confruntat cu o nouă agresiune israeliană asupra uneia dintre poziţiile militare din zona centrală şi a lovit mai multe avioane ...

În plus, apărarea aeriană s-a confruntat cu o altă agresiune israeliană asupra zonei rurale din suburbiile Damascului în dimineaţă zilei de sâmbătă ...

Între timp, mass-media controlată de Damasc a confirmat că apărarea aeriană siriană a doborât un avion F-16 asupra Gelileei, în Palestina ocupată, şi că piloţii acestuia au fost răniţi.

Ca urmare a evenimentelor, s-au raportat închideri ale spaţiului aerian din nordul Israelului, precum şi multiple sirene de avertizare israeliene de apărare anti-aeriană care au început să sune în Înălţimile Golan şi în Galileea inferioară şi superioară.

Aeroportul internaţional Ben Gurion din afara Tel Avivului, a fost, de asemenea, închis pentru o perioadă de timp după schimbul de foc dintre forţele siriene şi israeliene.

Între timp, armata israeliană a acuzat Iranul, cel mai important aliat al Siriei, pentru doborârea aeronavei F16 şi escaladarea de sîmbătă.

Armata israeliană a emis o declaraţie ameninţătoare, care susţine că: "IDF va acţionă cu hotărâre împotriva unor astfel de încălcări grave ale suveranităţii israeliene de către Iran şi Siria şi va continua să acţioneze conform necesităţilor. IDF este pregătit pentru diverse scenarii şi va continua să acţioneze conform evoluţiilor situaţiei .“

Conform unei declaraţii date AFP, Israelul spune că Iranul şi Siria "se joacă cu focul", dar că Israelul nu doreşte escaladarea. Cu toate acestea, rapoartele regionale de presă arată că Israelul a continuat să lovească zona Damascului cu atacuri, toată dimineaţa zilei de sâmbătă. Guvernul sirian a condamnat acţiunile Israelului ca "agresiune" nejustificată.

Trebuie să reţinem că Forţele Aeriene israeliene au recunoscut faptul că au atacat ţinte în Siria de cel puţin 100 de ori în ultimii ani de conflict, ultimul atac dinaintea de evenimentele de sâmbătă, având loc la începutul acestei săptămâni.

Siria a ridicat în mod frecvent cazul în faţa Consiliului de Securitate al ONU, cerând condamnarea oficială a atacurilor neprovocate, dar a fost la fel de frecvent respinsă.

Este deja îndeobşte cunoscut că în timpul războiului civil sirian, menit să-l răstoarne de la putere pe Bashar al Assad, Israelul a acordat deseori sprijin grupărilor afiliate cu mişcarea Al-Qaeda din sudul Siriei – inclusiv prin transferuri de arme şi tratament medical acordat jihadiştilor răniţi în spitalele israeliene, potrivit The Wall Street Journal.

Detaliile au ajuns cu timpul atât de bine cunoscute în presă, încât Michael Morell, fost director interimar al CIA, a subliniat odată în mod direct publicului israelian, că "jocul periculos" al Israelului din Siria a presupus intrarea Tel Avivului în combinaţii cu Al-Qaeda pentru a lupta împotriva shiiţilor iranieni.

Rusia

Momentul incidentului nu este întâmplător ales: cu câteva zile în urmă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită extrem de puţin mediatizată la Moscova, pentru întrevederi cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. La convorbiri au luat parte lideri militari ai ambelor părţi, inclusiv ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu.

Urmarea escaladării din partea Tel Aviv-ului a căpătat noi valenţe sâmbătă, când Vladimir Putin a discutat, potrivit agenţiei Interfax, cu Benjamin Netanyahu, despre incidentele dintre cele două ţări.

Rusia s-a implicat masiv în Siria în 2015, inclinând situaţia în favoarea preşedintelui sirian Bashar al Assad, într-un moment când acesta părea să piardă războiul.

În ultima perioadă Kremlinul şi-a întărit prezenţa militară în zonă, instalând sisteme S-400 care acoperă inclusiv bucăţi din spaţiul aerian turcesc şi israelian.

Conform Interfax, Putin a cerut premierului israelian să evite orice măsuri care duc la escaladarea situaţiei, sau care ar putea genera noi conflicte în regiune.

Iranul

Teheranul a respins afirmaţiile făcute de Tel Aviv referitoare la o dronă iraniană ca fiind "ridicole".

"Afirmaţia privind lansarea unei drone iraniene şi implicarea Iranului în doborârea unui avion de luptă sionist este atât de ridicolă încât nu merită comentată", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Qassemi. Acesta a adăugat că oficialii iranieni acţionează în Siria doar pentru a consilia şi fac acest lucru "la cererea ... guvernului legitim şi legal".

Între timp, generalul de brigadă Hossein Salami, şeful adjunct al Gărzilor Revoluţionare Iraniene, a declarat că "orice acţiune agresivă" a Israelului va declanşa un răspuns serios, deoarece Iranul este capabil să genereze "un iad pentru sionişti".