Oscarurile strălucesc cu ajutorul unei tehnologii spaţiale folosite de NASA (video)

Faimoasele statuete Oscar sunt acoperite cu aur cu ajutorul aceleiaşi tehnologii care ajută telescoapele să observe galaxiile îndepărtate.
Statuete Oscar
Statuete Oscar (ANGELA WEISS / NASA)

Aurul este extrem de util în spaţiu, deoarece ajută la reflectarea lungimilor de undă în infraroşu ale luminii, care, la rândul lor ajută la detectarea obiectelor cereşti îndepărtate. Este inert. Nu rugineşte. Este, de asemenea, o modalitate bună de a bloca absorbţia căldurii radiante. Acesta este motivul pentru care echipa de la James Webb Space Telescope (JWST) a ales aurul pentru a acoperi un tub refrigerant de 9,75 metri care răceşte Mid Infrared Instrument (MIRI).

Designerii telescopului doreau o metodă de placare cu aur care să păstreze reflexia ridicată a aurului solid şi să fie extrem de durabilă. Pentru aceasta, au apelat la Epner Technology, o companie care colaborează cu NASA încă din anii 1970 şi care şi-a perfecţionat tehnica de galvanizare făcând lucrări aerospaţiale în anii 1990.

Epner Technology foloseşte un proces de galvanizare numit Laser Gold. Acesta a fost îmbunătăţit ulterior, atunci când NASA a comunicat companiei Epner că avea nevoie de o reflecţie mai bună într-o oglindă aurită folosită pentru altimetrul laser al lui Mars Orbiter, fără ca acesta să-şi piardă forţa, a relatat agenţia spaţială într-un comunicat.

(NASA)

Aproximativ în acelaşi timp, echipa care a construit telescoapele de la Keck Observatory avea nevoie să asigure o durabilitate mai mare oglinzii sale secundare, pentru infraroşii, placată cu aur, pentru ca aceasta să poată fi curăţată fără să se zgârie. Keck nu era o misiune a NASA, deşi agenţia spaţială s-a alăturat ulterior ca partener.

Din acel moment Epner a început să folosească tehnologiile sale îmbunătăţite pentru diferiţi clienţi, de la termometrele pentru urechi ale companiei Braun, la detectoarele de dioxid de carbon în infraroşu şi bijuterii din aur.

În 2016, reputaţia companiei Epner Technology pentru placajul cu aur durabil şi lucios, construită în parte datorită colaborării îndelungate cu NASA, i-a adus un nou client: Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Academia de la Hollywood a fost impresionată de faptul că Epner Technology oferea o tehnică de galvanizare cu aur folosită în spaţiu timp de aproape 30 sau 35 de ani, relatează preşedintele companiei, David Epner.

Timp de peste trei decenii, producătorii râvnitelor trofee introduceau statuetele Oscar într-un aliaj de staniu şi apoi le placau cu aur. Statuetele străluceau, dar, până la urmă, placajul dispărea.

„Garantăm că placajul nostru cu aur nu se va pierde niciodată”, spune Epner. De fapt, Epner a oferit o garanţie pe toată durata vieţii pentru regalvanizarea gratuită a oricărui Oscar care începe să arate semne de uzură. „Este ceva ce nu voi ajunge să fac niciodată”, spune el.

Articol de referinţă: NASA’s Space Technology That Shines at the Oscars