OSCE: Situaţia mass mediei în Turcia este “îngrozitoare”

Jurnaliştii turci se simt abandonaţi de UE şi comunitatea internaţională, a declarat presei un reprezentant al OSCE. Suprimarea mass mediei în Turcia afectează întreaga societate.
Manifestanţii turci scandează slogane anti-guvern în faţa sediului ziarului de opoziţie Cumhuriyet.
Manifestanţii turci scandează slogane anti-guvern în faţa sediului ziarului de opoziţie Cumhuriyet. (Captură Foto)

Situaţia mass mediei în Turcia este înfricoşătoare şi vizează nu doar jurnaliştii, ci are de asemenea un efect negativ asupra întregii societăţi, a declarat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

“Este inacceptabil ca în secolul 21, într-o ţară în care un număr mare de oameni au sperat că lucrurile se vor îndrepta într-o direcţie pozitivă, să avem parte pe neaşteptate de o situaţie îngrozitoare în care oamenii sunt speriaţi să îşi exprime punctele de vedere”, a susţinut Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pentru libertatea mass mediei, cu ocazia unui summit al organismului internaţional ce a avut loc joi în Hamburg.

Turcia a închis cel puţin 150 de organizaţii media şi a aruncat în închisoare aproximativ acelaşi număr de jurnalişti – proces care a fost accelerat în urma puciului eşuat din luna iulie şi după ce Ankara a declarat o stare de urgenţă care a oferit guvernului puteri mult prea mari.

În mod tradiţional, guvernul turc a folosit legi antitero draconice pentru a ataca în principal jurnalişti kurzi care raportau despre conflictul dintre statul turc şi Partidul interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK). După lovitura de stat eşuată, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat o campanie de suprimare a persoanelor implicate sau suspectate de implicare în evenimentele respective, de orchestrarea cărora a fost învinuit clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA. Dar campania de suprimare a fost extinsă pentru a cuprinde şi elemente din opoziţie, inclusiv politicieni sau organizaţii media precum ziarul Cumhuriyet.

Procesele în astfel de cazuri pot fi în mod normal un proces lung şi istovitor care subminează şi distruge vieţi pe parcurs. Chiar şi atunci când jurnaliştii arestaţi sunt eliberaţi până la judecarea proceselor există multă presiune asupra mass mediei, inclusiv autocenzură.

În paralel cu închiderea organizaţiilor media şi arestarea jurnaliştilor, peisajul mediatic din Turcia s-a consolidat în jurul mass mediilor pro-guvern şi naţionaliste, multe dintre ele fiind deţinute de companii apropiate guvernului.

Conform unui sondaj publicat de AKAM în noiembrie, 95% dintre respondenţi au declarat că nu au încredere în mass media turcă. Mass media este cea de-a doua instituţie în care nu se poate avea încredere, după sectorul judiciar, doar 3% dintre respondenţi susţinând că se poate avea încredere în cele două.

Temerile comunităţii internaţionale cu privire la deteriorarea situaţiei mass mediei în Turcia sunt contracarate de interese politice mai mari, precum acordul UE-Turcia privind refugiaţii şi războiul civil din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe