Ovidiu Raeţchi cere decuplarea României de Bulgaria în chestiunea MCV

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Deputatul PNL de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că se poate lua în considerare varianta decuplării României de Bulgaria în chestiunea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în contextul în care raportul pe justiţie al ţării noastre, realizat de Comisia Europeană, este mai bun decât cel al statului vecin, ca şi anul precedent.

"După 7 ani de monitorizare, raportul CE remarcă progresele făcute de ţara noastă în domeniul reformei sistemului judiciar şi combaterii corupţiei. Merită însă remarcat că există diferenţe notabile în privinţa progreselor înregistrate de România şi Bulgaria pe capitolele vizate de MCV. Şi în acest an, România are un raport mai bun decât Bulgaria. În acest context, se poate lua în considerare varianta decuplării României de ţara vecină în chestiunea MCV", a precizat Ovidiu Raeţchi, în comunicatul remis Epoch Times.

La rândul său, Bulgaria poate profita de pe urma acestei decizii, susţine deputatul PNL, argumentând că statul vecin poate fi astfel stimulat să grăbească pasul pentru atingerea unor obiective la care are restanţe.

"De altfel, acest scenariu a fost luat în calcul şi de vecinii noştri: ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, remarca în septembrie că există riscul ca Uniunea Europeană să monitorizeze separat Bulgaria de România în domeniul justiţiei şi afacerilor interne", a mai afirmat Ovidiu Raeţchi.

Deputatul de Diaspora este de părere că decuplarea României de Bulgaria în chestiunea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este utilă şi în contextul obiectivului aderării la Schengen.

Deputatul PNL a mai afirmat că un alt argument pentru a susţine decuplarea României de Bulgaria îl reprezintă obiectivul aderării la Schengen. Deşi oficial nu există nicio legătură între MCV şi Schengen, raportul pe Justiţie al Comisiei Europene a fost utilizat de unele state ale Uniunii drept pretext pentru a bloca aderarea României la spaţiul Schengen.

Nu în ultimul rând, Ovidiu Raeţchi evidenţiază că angajamentele asumate de partide la consultările de miercuri de la Cotroceni la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis sunt de natură a ne da încredere că există toate premisele simplificării procedurilor privind solicitările din partea justiţiei referitoare la parlamentari, acesta fiind unul dintre reproşurile principale formulate de Comisia Europeană, însă acesta nu este şi cazul Bulgariei la cum se prefigurează lucrurile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.