(P) Băimăreanul George Botoş prezintă o soluţie revoluţionară de testare a calităţii apei prin kitul Exactblue

Despre Exactblue, kitul care poate identifica şi distruge prezenţa bacteriilor nocive din apă în doar câteva minute, veţi mai auzi vorbindu-se cu siguranţă de acum încolo.
Echipa Exact Blue
Echipa Exact Blue (Ela Botos)

Este răspunsul mult aşteptat de specialiştii în domeniul apei de pe întregul glob, răspuns ce oferă o soluţie unică şi accesibilă într-un moment în care lupta împotriva poluării apei, ca sursă vitală de susţinere a vieţii, ridică probleme strategice de importanţă mondială.

Referatul "Problema Apei în Lume", extras din biblioteca Regielive, descrie o parte dintre problemele actuale cu care se confruntă omenirea. Cităm: "Apa şi asigurarea ei ridică probleme de importanţă strategică, de mare complexitate, în timpurile noastre. Această problemă reţine atenţia comunităţii internaţionale, care o califică drept una din cheile dezvoltării umane durabile.... Problema apei a căpătat dimensiuni globale şi un grad înalt de gravitate. 1,5 miliarde de locuitori ai planetei, adică un sfert din total, n-au acces la apă potabilă, iar 2,6 miliarde, adică peste două cincimi, n-au acces la salubritate. Apa dulce contaminată şi rezervele de apă ţinute în condiţii neigenice sunt cauza a 10% din totalul îmbolnăvirilor din ţările în curs de dezvoltare".

În acest context, kitul Exactblue vine cu soluţii inovatoare şi rapide de testare a apei, accesibile şi uşor de implementat, testarea apei făcându-se cu o precizie ridicată în timp real, prin tehnologie avansată cu nano particule, folosind pentru prelucrarea datelor o aplicatie instalată pe telefonul mobil.

Produsul ExactBlue a fost creat prin pasiunea co-fondatorilor George Botoş, băimărean stabilit de mai mulţi ani în Canada, cercetător chimist cu expertiză în dezinfectarea apei în domeniul medical şi Aditya Mardia, MBA, CEO al ExactBlue, inginer şi expert în hardware, software şi applicatii mobile, are peste 15 ani de experienţă în dezvoltarea produselor cu technologie şi gadgeturi, ştie să aducă o idee la viaţă. De curând li s-a alăturat Darian Petrişca, inginer de mediu, având expertiză internaţională în domeniul tratării apei.

Darian Petrişca, un canadian cu origini româneşti, a subliniat câteva dintre avantajele pe care le oferă kitul Exactblue : "Pe parcursul celor 15 de ani de experienţă în tratamentul apei, am venit în contact cu mai multe lucruri dar niciunde nu am văzut un sistem de acest gen. Sunt ferm convins că descoperirea unui astfel de sistem este foarte importantă atât pentru experţi, ca mine, cât şi pentru pentru întreaga lume.

Este un kit unic în lume, care efectiv, indiferent unde eşti, pe ce continent, în ce ţară, oricine poate beneficia de pe urma lui, impactul fiind enorm. Spun asta, considerând că în momentul de faţă indiferent unde ai fi, un ciclu complet de testare a apei durează cel puţin o săptămână, în condiţii de laborator, folosind echipamente şi personal de înaltă specializare".

Însăşi denumirea produsului, Exactblue, a fost aleasă cu grijă pentru a descrie caracteristicile principale ale produsului. Pe scara interpretării rezultatelor, blue - albastru este culoarea care reprezintă apa în stare curată pură, fără poluare, iar cuvântul exact descrie întocmai capacitatea produsului de a măsura exact calitatea şi starea apei.

În exclusivitate pentru publicaţia Epoch Times România, domnul George Botoş a avut amabilitatea să ofere un interviu prin care dezvăluie cum s-a născut ideea acestui kit, prin ce fel de încercări au trecut şi, desigur, ce bucurii le-au oferit munca asiduă şi eforturile depuse pe durata proiectului.

Epoch Times România: Ne puteţi spune despre ziua în care aţi realizat că a fost nevoie de o schimbare în domeniul testării apei?

George Botoş: Mai întâi, aş dori să mă prezint: sunt de pregătire inginer chimist şi am lucrat în cercetare în domeniul produselor de dezinfecţie, în domeniul medical. Recent am lucrat la un proiect de implementare a unui nou sistem de dezinfectare a apei în cabinetele dentare.

Puţini ştiu că apa în cabinetele dentare nu-i mai bună decât în alte părţi, statistici arată că 60% dintre cabinetele dentare au apă care e mai puţin curată decât apa potabilă şi problema este că e greu să vezi bacteriile: doar când vezi bacteriile îţi dai seama că apa este contaminată, sau când se blochează sistemul îţi dai seama că este contaminată, iar când începe să miroasă atunci e deja târziu.

Problema de care m-am lovit deseori a fost că este dificil să convingi lumea că are o problemă, uneori chiar când detectezi că are o problemă.

Cum a apărut ideea construirii kitului Exactblue

Mi-a venit ideea să caut o soluţie prin care să redresez contaminarea în sistemele dentare. Am deschis o companie de servicii, care să testeze apa în cabinetele dentare şi am început proiectul prin a căuta soluţii de transport a apei ce trebuie testată. Problema curentă este următoarea: ca să testezi apa, trebuie să o trimiţi la un laborator. Ca să poţi să o testezi, apa trebuie să fie transportată în 24 de ore, ţinută la rece şi aceasta este cea mai mare limitare.

Pentru a căuta o soluţie la problema testări şi transportului apei, am iniţiat un proiect cu două universităţi din Canada: Universitatea Western din Londra şi Universitatea din Waterloo. Unul dintre cercetători a venit cu ideea de a elimina transportul apei, soluţia propusă fiind aceea de a testa apa pe loc folosind tehnologie care în mod original a fost dezvoltată pentru testarea HIV-ului în Franţa.

Aşa a pornit de fapt dezvoltarea produsului, în urmă cu 4 ani. De atunci am tot muncit să găsim un mod de testare simplu pentru utilizatori.

În ultimii doi ani am realizat că singura modalitate de a deveni utilizabilă este să găsim o soluţie simplă care să permită obţinerea rezultatelor pe teren folosind tehnologie care este uşor accesibilă, cum ar fi combinaţia între telefonul mobil şi ceva care să citească testul.

Partea cea mai grea a fost să găsesc pe cineva care să mă ajute să pun ideile în aplicaţie şi cu cine să pot lucra la această problemă. Sunt chimist, habar nu am de electronice, am încercat să găsesc parteneri, dar la început nu prea a funcţionat. Până la urmă, lucrurile au început să pornească pe făgaş când am dat de un fost coleg cu care am lucrat în Toronto şi care este specialist IT.

Împreună, am început să lucrăm la soluţia prezentată mai sus şi într-un an de zile ideea a început să se contureze din ce în mai bine, la fel şi aplicaţiile, precum şi modul de comercializare.

Între timp, ne-am întâlnit şi cu Darian, iar acum putem folosi şi expertiza lui. Darian lucrează de mai bine de 15 de ani în domeniul apei şi a avut contact cu domeniul de tratare a apei şi distribuţie.

Epoch Times România: Aţi amintit despre câteva încercări şi situaţii mai dificile pe care le-aţi depăşit. Puteţi să ne spuneţi care a fost unul dintre momentele cele mai fericite pe care le-aţi trăit ca să daţi viaţă acestei inovaţii?

George Botoş: Încă nu am ajuns să fiu superfericit, aşa este la orice început, cu urcuşuri şi coborâşuri. Am fost bucuros când am văzut primul test vândut, la început, dar după aceea au venit tot felul de probleme: competiţie, probleme financiare.

Cred că pentru mine, ziua de astăzi este cea mai fericită pentru că, în sfârşit, văd că este o şansă de perspectivă - acum am pus pe piaţă kitul Exactblue.

Noul produs este o inovaţie în domeniu, care va aduce o serie de îmbunătăţiri: tendinţa este la o monitorizare continuă, în timp real, care să îţi dea rezultatele în minute.

În situaţia actuală, pentru testarea apei, trebuie să trimiţi probe la un laborator, să aştepţi rezultatele, afli rezultatele şi încerci să rezolvi problema. După ce ai tratat apa, mai trimiţi un set de probe, după care trebuie să aştepţi iarăşi să vină rezultatele noi de la laborator.

Diferenţa adusă de sistemul Exactblue este nu numai faptul că ai rezultatele pe moment dar, pentru că foloseşti telefonul mobil, îţi dă şi locaţia unde ai făcut testul, poţi să păstrezi informaţia, să monitorizezi rezultatele de fiecare dată. Şi pentru că telefoanele sunt de fapt minicalculatoare poţi să faci analiza rezultatelor instantaneu iar programul te ajută să tratezi apa pentru că îţi dă soluţii să distrugi bacteriile.

Epoch Times România: Cum se poziţionează produsul pe care l-aţi creat cu competiţia, cu ce este pe piaţă în momentul de faţă?

George Botoş: Problema cu testarea microbiologică este următoarea: pe lângă faptul că e complicată, poate să fie şi periculoasă. În ziua de astăzi, dacă trimiţi la laborator, ei iau proba de apă, concentrează bacteriile şi le cresc într-un mediu nutritiv, apoi numără câte bacterii au format coloni. Pentru asta îţi trebuie condiţii şi oameni specializaţi, culturile trebuie controlate, unele pot fi foarte periculoase cum ar fi Legionella, care produc boli destul de greu de tratat, de exemplu tuberculoza.

Ce este revoluţionar la testul acesta este că nu trebuie să creşti bacterii. Bacteriile le detectăm folosind nanoparticule făcute din aliaj de aur modificat, care se ataşează de bacterii şi îşi schimbă culoarea, în proces, omorâm în mare parte bacteriile care sunt supuse testului, reducând semnificativ riscul de contaminare în timpul testului.

Are avantajul major că se poate face oriunde, nu ai nevoie de laborator, rezultatele sunt în minute, în loc să le duci la laborator şi poţi să răspunzi în momentul în care găseşti problema, nu trebuie să aştepţi. Acest lucru rezolvă o problemă mare când faci tratament. În momentul de faţă, peste tot în lume, faci testul astăzi, iar rezultatul îl ştii peste o săptămână.

Epoch Times România: Cine credeţi că ar putea beneficia de acest kit?

George Botoş: Kitul vine cu ideea de a 'democratiza' testarea apei, în sensul că nu mai este neapărat nevoie de cineva cu doctorat să vină să-ţi analizeze rezultatele şi să te ajute să faci tratamentele.

Orice individ va putea folosi tehnologia pe care o are la îndemână pentru a trata apa acasă, sau la casa de vacanţă, ori când merge în concediu. Îl poate ajuta să se decidă dacă vrea să intre în piscina aceea, să bea apă de la robinet sau să nu o bea. Este o soluţie portabilă, imediată şi poate fi folosită de oricine, aceasta este diferenţa.

Aşadar, poate fi folosită de oricine în calitate de consumator, dar este şi un segment de business, de cine ar putea fi interesat.

Epoch Times România: Ce business-uri credeţi că ar fi interesate?

George Botoş: În primul rând, ar putea fi interesată oricine companie care de-a face cu tratarea apei sau cu menţinerea infrastructurii apei. De exemplu, sunt celebre în presă cazurile de Legionella. Legionella este o boală care în majoritatea cazurilor vine de la apa aerosolizată din instalaţiile de aer condiţionat. Sunt multe spitale afectate şi numărul lor creşte în fiecare an.

Este o problemă mare, care nu este spusă public pentru că e greu de depistat, greu de analizat şi foarte puţine laboratoare fac aceste teste. Şi dacă le fac, au nevoie de timp să crească cultura, le ia în jur de 10-14 zile numai ca să le poată măsura.

Măsurătorile se fac în condiţii foarte stricte, şi nu sunt multe laboratoarele care vor să se implice, pentru că este foarte periculoasă şi asta este o problemă majoră. Toată lumea încearcă să evite discuţia până când devine o problemă majoră.

Interesul ar putea fi de la omul de rând până la guvern în final. Este o soluţie care ar rezolva probleme majore pe zone contaminate.

În mod sigur se poate rezolva problema apei în special în ţările în curs de dezvoltare, care au fonduri limitate, iar banii trebuie direcţionaţi ca să obţină cel mai bun rezultat.

Pentru a fi eficient în tratarea apei, trebuie mai întâi să ştii care şi unde sunt problemele mari şi apoi acestea trebuie tratate în mod strategic.

În ziua de astăzi, de exemplu, în Africa e foarte greu să se facă teste pentru că nu sunt laboratoare, n-ai unde să trimiţi apa ca să faci tratamente, ca să faci testele în mod logistic.

O soluţie ca aceasta care are GPS, testul, locaţia, şi testele pe moment poţi să angajezi voluntari care lucrează pentru ONG-uri cu care poţi face complet mapping în scurt timp, să monitorizezi calitatea apei în zonele problematice.

Epoch Times România: Care sunt gândurile pentru România? V-aţi gândit la oportunitatea de a implementa acest sistem şi peste ocean?

George Botoş: Doresc să implic şi România. Am stabilit un mic parteneriat cu nişte prieteni din Baia Mare, pentru a face o parte din producţie acolo. Suntem la început încă, planul de viitor este să avem punctul de intrare în Europa prin România.

În concluzie, indiferent de locul în care vă aflaţi, sau în ce domeniu vă desfăşuraţi activitatea, este bine să ştiţi că există o soluţie mobilă, simplă şi rapidă pentru testarea apei care vă poate proteja de expunerea la bacterii periculoase sănătăţii.

Notă: Informaţii şi detalii tehnice ale acestui produs pot fi găsite pe site-ul: exactblue.com (în engleză).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură