(P) Lectură de toamnă: Top 10 cărţi ce te vor fascina

Toamna este deseori asociată cu o vreme mohorâtă, ploioasă şi friguroasă, însă aceasta este de asemenea presărată cu pete de culoare ce-ţi încântă ochii la fiecare pas.
Cărţi
Cărţi (.)

Dacă nu poţi ieşi afară pentru că este prea frig sau plouă, asta nu înseamnă că nu poţi avea parte de o experienţă interesantă sau chiar educativă. Mai jos am alcătuit un un top 10 al cărţilor ce te vor fascina, fie că apreciaţi arta, ştiinţa, istoria, dezvoltarea personală, nutriţia sau o poveste frumoasă de dragoste.

Când dai click pe titlul cărţii, ajungi imediat la aceasta.

1. Invenţiile mele - Autobiografia lui Nikola Tesla - de Nikola Tesla

Dacă geniul ar avea o definiţie, aceasta ar fi persoana lui Nikola Tesla şi realizările sale. Lumea datorează atât de multe inovaţii tehnice unui om despre care ştie atât de puţin! Volumul autobiografic "Invenţiile mele" vine să compenseze întrucâtva această nedreptate.

Într-o relatare concisă, dar fascinantă, fizicianul Tesla povesteşte întâmplări cu totul neobişnuite din copilăria şi tinereţea sa, îşi schiţează metoda de lucru şi modul în care psihicul lui remarcabil parcurgea drumul către idei revoluţionare. Aplecarea sa către fizică şi spiritul inventiv l-au ajutat de multe ori să scape din situaţii primejdioase şi au câştigat respectul celor alături de care lucra.

În acest volum autobiografic, nu numai că sunt punctate momentele capitale ale vieţii şi carierei acestui inventator strălucit, dar avem acces şi la perspectiva lui Tesla asupra vieţii, societăţii şi conflictelor mondiale la care acesta a fost martor.

2. 250 de lucruri de încercat într-o viaţă - pentru cupluri - Elise de Rijck

În această carte găsiţi 250 de activităţi nebuneşti, amuzante, unice şi, uneori, chiar foarte serioase pe care trebuie să le încercaţi împreună cu persoana iubită. Fie că abia v-aţi cunoscut, fie că deja convieţuiţi de ani buni, această carte vă va schimba viaţa. Chiar aşa! Veţi ajunge să vă cunoaşteţi mai bine unul pe celălalt.

Vă va oferi ocazia să trăiţi aventuri palpitante. Cu puţin noroc, cartea aceasta vă va împlini chiar toate visurile! Lăsaţi-vă scrisori secrete în spatele produselor din raionul cu lactate al supermarketului, refaceţi prima voastră întâlnire, daţi-vă în leagăn unul pe altul etc. Acestea sunt doar unele dintre activităţile din lista cu cele 250 de idei care vă vor îmbogăţi viaţa şi vă vor consolida chiar şi mai mult relaţia. Include spaţii în care să lipiţi cele mai frumoase sau amuzante poze ale voastre...

3. Testamentul lui Abraham - Igor Bergler

Un atentat la viaţa preşedintelui Statelor Unite. O bibliotecă dispărută de 2 000 de ani. O organizaţie secretă. Şi încă una. O lungă istorie de papi mincinoşi. Criminali de război. Un oraş legendar. Agenţi cu identităţi multiple. O bestie numită „El Diablo“. Şi toate numele sale. Doar simpla ei apariţie te face să încărunţeşti pe loc.

Un asasin plătit care îl ştie pe dinafară pe Borges. Zece manuscrise dispărute ce reapar brusc. Şi codurile complicate ascunse în ele. Un uriaş şi un pitic. Şi un festin roman. Un basilisc şi un şarpe cu pene. O femeie fatală. Un poliţist care nu poate uita niciodată nimic. Un psihiatru care crede că 240 de călugări franciscani îi locuiesc în creier. O poveste cu sclavi. Şi cu preşedintele lor. Oameni obişnuiţi prinşi în întâmplări neobişnuite. Un trecut care devine pentru câteva clipe prezent, doar pentru a dispărea din nou pentru totdeauna. Cervantes şi Eco şi Borges. Şi peste toate astea, cărţile. Toate cărţile.

4. Cum să creşti un copil sigur de sine. Parentajul bazat pe Cercul Siguranţei - Bert Powell, Glen Cooper, Kent Hoffman

Părinţii din ziua de astăzi simt în mod constant sub presiunea de a fi "perfecţi". Însă, încercând să facă totul "ca la carte", ei pierd din vedere ceea ce copiii au realmente nevoie pentru siguranţa lor afectivă, afirmă autorii cărţii de faţă. Creatori ai eficientei metode de parentaj "Cercul Siguranţei", cei trei psihoterapeuţi americani îi învaţă pe părinţi (dar şi pe psihologi) cum poată fi păstrat echilibrul între dorinţa de a proteja copilul şi nevoia acestuia de autonomie, ce fel de nevoi emoţionale poate exprima sugarul sau copilul aflat în dificultate, dar şi în ce fel părintele poate să-şi ajusteze propriul stil de parentaj, dând dovadă de flexibilitate, de o mai bună înţelegere de sine şi de disponibilitatea de a învăţa din greşeli.

Plină de cazuri sugestive, de instrumente intuitive ("muzica rechinilor", "Mâinile care susţin Cercul Siguranţei" etc.) şi de teste de autoevaluare, cartea oferă soluţii pentru crearea şi întărirea ataşamentelor sigure între părinţi şi copii.

5. Şoapte de iubire - Jamie McGuire, Teresa Mummert

O poveste despre povara trecutului şi despre puterea dragostei de a învinge cele mai neaşteptate obstacole.

Pentru prima dată, două autoare de bestselleruri New York Times îşi unesc talentele în acest roman nespus de emoţionant.

Asistentă medicală Avery şi paramedicul Josh se întâlnesc într-o seară la o intersecţie. Tocmai au ieşit din tură şi sporovăiesc, aşteptând să se schimbe culoarea semaforului. El, mare cuceritor, ea, cu gândul doar la muncă, dar amândoi bântuiţi de fantomele trecutului. Secundele trec, aproape s-a făcut verde, Josh îşi încearcă norocul, Avery nu se lasă – şi amândoi râd, fără să ştie că un accident le va schimba pentru totdeauna destinele.

6. Vorbeşte-le despre bătălii, regi şi elefanţi - Mathias Enard

Michelangelo ajunge în Constantinopol pe 13 mai 1506, lăsând în urmă furia Papei Iulius al II-lea şi un şantier neterminat pentru mormântul acestuia la Roma. Dar cum să fi refuzat invitaţia sultanului Baiazid al II-lea?

Aşa începe cuceritorul roman al lui Mathias Énard, care devoalează fascinanta întâlnire a omului Renaşterii cu lumea otomană, imaginând o istorie uitată. În ea se ascunde o poveste de dragoste cu pagini epistolare şi de jurnal, punând în lumină şi firele ce leagă Occidentul de Orient.

7. Melciclopedia - Povestea Melcului Prinţ - Iulian Tănase

Plină de jocuri de cuvinte şi cu numeroase trimiteri culturale, Melciclopedia este o aventură a imaginaţiei, a erudiţiei şi a spiritului ludic.

Într-o dimineaţă de toamnă, Melcul Prinţ şi-a dat seama că nu ştie cine este. Convins că fiecare dintre noi este mai mult decât un simplu nume, porneşte în aventura vieţii sale, cea mai mare aventură a oricărui erou: descoperirea de sine.

Călare pe un melcteorit ajunge în Melxopotamia, o ţară a cărei formă de guvernământ este anarhia constituţională şi a cărei economie se bazează pe industria melcalurgica, pe industria constructoare de melcomotive, dar şi pe ploile de melcteoriţi. Aici se întâlneşte cu Melc Capone, cel mai mare gangsteropod, cu Melcduza Zuza şi Melca Sirenă, dar şi cu Melcfisto, şi descoperă că există nenumărate şi nebănuite feluri de melci (melci de apă dulce şi melci de apă minerală, melci de limonadă, melci marini şi melci submarini, melcaini şi melhiene, şi chiar şi nişte melci maramureşeni, originari din nordul României, care au pe partea din faţă a cochiliei, ca semn distinctiv, sigla Ferrari). Melcredo quia absurdum, cum ar veni.

Aventura sa este un parcurs iniţiatic, o odisee a spiritului ludic şi imaginativ, a acelei părţi din noi care trebuie să înveţe din nou să viseze, să zâmbească, să privească şi să înţeleagă, să trăiască pe îndelete şi fără grabă.

Melc-avertisment: indiferent cum alegeţi să vă trăiţi aventura personală – cu viteza melcului sau cu viteza ameţitoare a secolului în care trăim – trebuie să ţineţi minte un lucru: cele mai lungi şi mai dificile călătorii le avem înăuntrul, nu în afara noastră.

8. Ultima romantică. Biografia reginei Maria - Hannah Pakula

Ultima romantică este povestea unei vieţi fără asemănare, cu regi, regine, prinţi şi prinţese. La sfârşitul secolului al XIX-lea, a fi principesă născută într-o mare casă domnitoare a Europei era mai mult un neajuns decât un privilegiu. Raţiunile de stat au obligat-o şi pe Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria şi a ţarului Alexandru al II-lea, să accepte căsătoria cu prinţul moştenitor al unui regat foarte tânăr de la porţile Orientului, România. Însă calculele capetelor încoronate şi ale politicienilor s-au dovedit cu totul greşite.

Ajunsă la Bucureşti, Maria a descoperit că frumuseţea, farmecul şi inteligenţa o îndreptăţesc să joace un rol mai important şi mai folositor pentru noua sa patrie, pe care a învăţat să o iubească pătimaş. Ca regină, Maria a fost simbolul dătător de speranţă al României în anii grei ai Primului Război Mondial, fie mergând pe front, fie implicându-se în jocurile aparent subtile ale diplomaţiilor occidentale.

Ca femeie, a avut pasiuni şi decepţii, trebuind să lupte cu prejudecăţile epocii sale. Ca mamă, a fost împlinită şi a îndurat şi durerea pierderii unui fiu. Ca scriitoare, a cunoscut succesul în ţara ei şi în întreaga lume. Ca personalitate, iradiantă şi excentrică, a fost favorita presei internaţionale, care a răsfăţat-o cu superlative. Ca personaj istoric, a învins uitarea, chiar şi în timpurile în care în patria sa nu mai era îngăduit să se vorbească despre marile simboluri şi despre marile personalităţi. A fost, cu adevărat, ultima romantică a unei epoci irepetabile.

9. Cum să nu mori - Michael Greger

Scrisă de medicul care a creat site-ul de mare popularitate NutritionFacts.org, cartea "Cum să nu mori" aduce dovezi ştiinţifice fundamentale referitoare la singura dietă care poate preveni şi inversa marea majoritate a cauzelor mortalităţii generate de boli.

Adevărul trist este că cei mai mulţi dintre doctori pot trata bolile acute, dar nu şi pe cele cronice (pe care nu ştiu nici măcar cum să le prevină). Cele 15 cauze primare ale mortalităţii premature – boli precum cea cardiovasculară, cancerul, diabetul, Parkinson, hipertensiunea şi altele – răpesc anual viaţa a 1,6 milioane de americani. Acest lucru nu este însă obligatoriu. Urmând sfaturile doctorului Greger, susţinute de dovezi ştiinţifice solide, tu poţi învăţa ce alimente trebuie să consumi şi ce schimbări ale stilului de viaţă trebuie să introduci în viaţa ta pentru a preveni şi pentru a combate aceste boli, prelungindu-ţi astfel viaţa.

Ai o istorie de cancer la prostată în familie? Renunţă la paharul de lapte şi adaugă nişte seminţe de in la dieta ta, cât mai des. Suferi de hipertensiune? Ceaiul de hibiscus scade tensiunea mai bine decât unul din principalele medicamente pentru hipertensiune, şi asta fără efecte secundare. Ai ficatul bolnav? Cafeaua te poate ajuta să reduci inflamarea acestui organ. Suferi de cancer la sân? Consumul boabelor de soia este asociat cu o prelungire a vieţii în astfel de cazuri. Eşti îngrijorat din cauza bolii cardiovasculare (cauza numărul unu a mortalităţii în Statele Unite)? Treci la o dietă bazată pe alimente integrale de origine vegetală. Există nenumărate dovezi care atestă că această dietă nu numai că previne boala, dar o poate chiar opri şi inversa.

Pe lângă alimentele recomandate pentru tratarea principalelor 15 cauze ale mortalităţii, cartea "Cum să nu mori" include Lista Celor 12 Alimente Recomandate Zilnic de Dr. Greger, în care vei găsi alimentele şi activităţile pe care merită să le integrezi în rutina ta zilnică. Pline de sfaturi uşor de pus în practică şi de indicaţii nutriţionale adeseori surprinzătoare, aceste „ordine ale medicului” sunt exact lucrul de care ai nevoie pentru a duce o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.

10. Ziua în care la celălalt capăt al iubirii n-a mai fost nimeni - Ioana Chicet-Macoveiciuc

O fată cu un cuib de rândunele în loc de păr, un bărbat care zâmbeşte prea rar. Ea preferă să citească şi să bea un ceai sâmbătă seara în loc să meargă în cluburi, el ştie să facă fotografii alb-negru în care soarele apune mai strălucitor decât în culori. Iubirea lor e un dans tăcut, cu clipe pline în care totul se potriveşte perfect, apoi cu zile negre în care nici nu-şi pot sta alături. Ea plânge, el se încruntă şi tace. Ea râde, el zâmbeşte uşor, foarte uşor, şi tace. E cel mai minunat bărbat din lume, iar fata care îl iubeşte ar face orice ca să-i smulgă câteva cuvinte.

O despărţire prematură, o aşteptare înfrigurată, căutări peste ani, regăsiri sfâşietoare care nu rezolvă nimic, doar adâncesc dorul şi durerea.

Până într-o zi când vor şti amândoi că iubirea a fost acolo, chiar dacă acum la capătul celălalt al ei nu mai e nimeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură