(P) Ştiai că toate corpurile de iluminat sunt proiectate cu un scop bine definit? Iată detaliile!

Iluminarea fiecărei încăperi a locuinţei a devenit un detaliu deosebit de important în arhitectură şi designul interior modern, motiv pentru care amplasarea corpurilor de iluminat este anticipată încă de la primii paşi ai proiectului de construire sau redecorare a fiecărui spaţiu interior.

Corpurile de iluminat de astăzi asigură diferite tipuri de iluminat şi sunt proiectate cu un scop precis. Astfel, putem identifica trei mari categorii de lumină artificială.

Lumina ambientală - iluminatul general

Acest tip de lumină este, practic, strălucirea de fundal pe care o va avea încăperea, iar aici se încadrează şi lumina naturală ce pătrunde prin ferestre şi umple încăperea. Pe măsură ce fasciculele luminoase parcurg distanţele dintre obiecte (şi se reflectă din pereţi şi alte suprafeţe sau sunt filtrate de diverse materiale), acestea îşi pierd direcţia, iar lumina devine difuză, “împrăştiată” în cameră. Astfel, ambianţa va fi plăcută, prietenoasă cu ochii.

Corpurile de iluminat, în special cele amplasate pe tavanul încăperii sau pe pereţi, contribuie foarte mult la iluminatul ambiental. Cu cât distanţa parcursă de lumină este mai mare şi corpurile de iluminat sunt mai “deschise” (aruncă lumina în cât mai multe direcţii), cu atât confortul vizual este mai ridicat şi atmosfera din cameră este mai plăcută.

Lumina de serviciu - iluminatul local

Acest tip de iluminat este special conceput pentru a susţine funcţionalitatea încăperii sau a unor zone din respectivă încăpere. Practic, lumina de serviciu se va concentra pe o zonă anume pentru a oferi precizie şi detaliu activităţii întreprinse acolo. Astfel, acest scop este vizat de corpurile de iluminat care concentrează razele de lumina către o direcţie anume, un exemplu elocvent în acest sens fiind lampa de birou.

Distanţa este un factor deosebit de important şi aici, motiv pentru care vei observa că toate corpurile de iluminat cu această destinaţie vor aduce lumina mai aproape de tine. Astfel, în bucătărie poţi avea spoturi sau o bandă LED imediat deasupra blatului de lucru, iar în baie vei observa că aplica de deasupra oglinzii este indispensabilă pentru activităţi precum bărbieritul, machiatul sau coafatul. În aceeaşi idee, cele mai multe zone de dining vor avea unul sau mai multe pendule care vor ilumina masa de la o distanţă de cel mult 80 de centimetri, indiferent de înălţimea tavanului.

Practic, acest tip de iluminat este caracterizat de lumina concentrată, mai puternică, însă ce acoperă distanţe mai mici. Astfel, printre corpurile de iluminat ce intră în această categorie putem aminti suspensiile, veiozele şi lampadarele.

Lumina de accent - iluminatul decorativ

Lumina de accent este un hibrid între cea ambientală şi cea de serviciu. Astfel, corpurile de iluminat din această categorie vor asigura un fascicul luminos precis, însă care nu este menit să susţină o activitate anume.

Corpurile de iluminat ce asigură lumina de accent îşi vor îndrepta strălucirea către un perete, vor fi amplasate pe o etajeră sau vor asigura o lumină foarte slabă pe timp de noapte. O altă caracteristică distinctă a acestui segment de corpuri de iluminat este că ele vor fi dotate cu surse de intensitate mai mică decât celelalte din cameră.

Combinarea diferitelor tipuri de iluminat

În primul rând, recomandarea oricărui specialist va fi să nu apelezi exclusiv la corpurile de iluminat ce asigură iluminatul general atunci când amenajezi o încăpere. Un motiv ar fi că lumina oferită de corpurile de iluminat amplasate pe tavan va crea umbre şi va ilumina numai suprafeţele orizontale, iar cele verticale vor fi întunecate şi lipsite de detaliu.

Pentru a evita acest lucru, poţi completa lumina ambientală cu câteva corpuri de iluminat cu radianţă orizontală, astfel încât fasciculul luminos să nu aibă o direcţie perpendiculară pe podea şi să fie îndreptat către centrul camerei. Acest lucru va ajuta la punerea “într-o lumină favorabilă” a persoanelor şi obiectelor din încăpere. Recomandarea specialiştilor de la eOrion.ro este să foloseşti întotdeauna cel puţin două tipuri de corpuri de iluminat în fiecare încăpere. De exemplu, lumina lustrelor sau a candelabrelor poate fi completată de cea oferită de câteva aplice, iar pendulul de deasupra locului de luat masa poate fi acompaniat cu succes de câteva lampadare.