(P) Strategii de teasing: Ce rol joacă optimizarea SEO în atragerea atenţiei?

Din perspectiva marketingului digital, cel mai greu lucru pentru ca un business să devină cunoscut este să atragă atenţia pieţei. Acest factor de "atenţie" este însă dependent de un alt fenomen, şi anume curiozitatea!

Astfel, o metodă foarte bună pentru a defini o strategie pe termen lung, care să înglobeze atât tehnici de optimizare SEO, cât şi tactici de marketing, este o campanie de teasing, care să atragă atenţia viitorilor clienţi. Ţine cont însă - va trebui doar să sugerezi anumite caracteristici ale noului produs sau serviciu lansat, nu să prezinţi întreaga poveste.

Iată şi un scurt exemplu de campanie de teasing, făcută de o agenţie cunoscută de marketing pentru o firmă producătoare de echipament şi tehnică de calcul. Agenţia a creat o campanie pe mai multe canale media, în care de fapt nici nu fost a menţionat produsul. În tot acest timp, s-au concentrat pe atragerea atenţiei publicului, chiar dacă lansarea nu avusese încă loc.

Folosind atât tehnici de marketing online, cât şi de optimizare SEO, au creat un landing page cu un cronometru ce afişa timpul rămas până la lansare. Tot ce puteai face era să te înscrii la newsletter, cu promisiunea că vei primi informaţiile necesare odată cu lansarea produsului. Aceasta a avut loc în cadrul unei mari expoziţii de echipament industrial, dar şi în mediul online, folosind canale de social media, Youtube şi multe altele.

Cum putem folosi şi noi tactici de teasing şi unde intervine strategia de optimizarea SEO în această ecuaţie? Iată câteva sfaturi generale despre ce înseamnă să atragi atenţia asupra unui nou serviciu sau produs:

  • Păstrează misterul, folosind puterea sugestiei pentru a defini ce urmează să fie lansat. Imaginează-ţi că este un trailer de film care nu descrie întreaga poveste, dar împărtăşeşte fragmente cruciale, care te fac să doreşti să vezi mai mult.

  • Alege mai multe canale pentru distribuirea mesajului. De asemenea, dacă ai un produs cu specificaţii foarte tehnice, încearcă să îl descrii atât pe limbajul celor din domeniu, cât şi într-un mod simplificat.

  • Dacă ai ocazia să dai startul unei campanii de teasing, foloseşte această "armă", în special dacă lansarea unui produs nou se face doar la câţiva ani. Dacă reuşeşti să faci o campanie de succes, vei fi pe buzele tuturor, cel puţin pentru o perioadă de timp.

  • O campanie reuşită de teasing produce o impresie foarte puternică. Scopul acesteia este să captezi atenţia auditoriului, motiv pentru care nu trebuie să împărtăşeşti foarte multe informaţii, ci mai degrabă să te gândeşti cum poţi da naştere unei poveşti ce se continuă natural cu lansarea produsului propriu-zis.

  • Uneori, ca să te faci auzit, este mai bine să vorbeşti în şoaptă. Produsul tău stârneşte imaginaţia clienţilor pe care ţi-i doreşti?

Prin urmare, dacă ai reuşit să pui totul pe hârtie şi eşti gata să dai startul campaniei de teasing, îţi împărtăşim şi câteva "secrete" şi tactici de optimizare SEO, de care va trebui să ţii cont pentru a te bucura de succes. Pentru început, vei avea nevoie de conţinut care beneficiază de optimizare SEO, pentru a putea fi distribuit prin intermediul social media. Titlul unui articol sau a unei pagini dedicate capătă astfel o importanţă enormă, stând la baza traficului şi a impresiilor utilizatorilor. Iată câteva tehnici de optimizare SEO pentru a obţine un titlu bun, care nu va trece neobservat în canalele media:

  • Păstrează titlul sub 60 de caractere. Orice depăşeşte această limita îţi poate dăuna din punct de vedere al optimizării SEO. Atunci când distribui un articol pe Facebook, acesta îţi va limita descrierea unei alte pagini la 155 de caractere. Dacă doreşti să foloseşti doar un buton de "call to action", este recomandat să respecţi o limită de 20 de caractere.

  • Nu uita să introduci şi cuvântul tău cheie în titlu.

  • Încearcă să defineşti care sunt cele mai bune ore, dar şi zile pentru audienţa ta. În linii mari, cele mai bune ore pentru a posta sunt între 8pm şi 7am, iar cele mai bune zile sunt miercuri şi sâmbătă.

  • Se spune că trebuie să îţi dedici cel puţin jumătate din timpul pe care îl petreci scriind un articol pentru a crea titlul. Nu uita că prima impresie contează cu adevărat!

  • Titlurile care conţin un număr primesc mai multe click-uri.

  • Nu face abuz de superlative, precum "perfect", "cel mai bun", "incredibil" ş.a. Cei mai mulţi cititori preferă maximum un superlativ în titluri.

  • Păstrează claritatea mesajului, chiar dacă este vorba despre o campanie de teasing. Majoritatea persoanelor vor să ştie despre ce este vorba înainte de a da click pe postul tău. Cu toate acestea, te poţi folosi şi de o anumită ambiguitate pentru a stârni interesul publicului.

  • Implică-i pe cititori. Foloseşte titluri precum "Tu ce faci pentru a trece de X obstacol?" sau "Care sunt metodele tale pentru obţinerea celor mai bune rezultate?". Adresând astfel de întrebări, poţi da naştere unui dialog natural între cititori, care gravitează în jurul produsului sau a serviciului pe care îl oferi.

Cu toate că trucurile de optimizare SEO pe care le poţi folosi sunt infinite, alege să le foloseşti pe cele potrivite, iar business-ul tău va căpăta vizibilitatea dorită. Nu uita că atenţia şi curiozitatea merg mână în mână, iar canalele media îţi pun la dispoziţie un număr uriaş de potenţiali clienţi.

Drept urmare, construieşte încă de la început strategia de optimizare SEO, adaptând atunci când este nevoie, în funcţie de feedback-ul primit. Dacă eşti pe cale să dezvolţi un produs sau un serviciu, ia în calcul colaborarea cu o agenţie de marketing online, care stăpâneşte atât strategiile clasice de teasing, cât şi secretele optimizării SEO. Nu în ultimul rând, păstrează şi o parte din mister, iar clienţii vor fi cuceriţi pe deplin!