(P) Tipuri de proteză dentară şi soluţia potrivită pentru tine!

Pierderea dinţilor este o problemă care afectează o mare parte a populaţiei de vârstă înaintată, iar una dintre cele mai rapide şi eficiente rezolvări este reprezentată de proteza dentară. Varianta standard a acestui tratament de completare sau reconstrucţie a danturii oferă durabilitate foarte bună, întrucât atunci când este realizată din materiale de calitate superioară, o proteză dentară îşi poate “face treaba” pe o perioadă de timp ce poate depăşi chiar şi un deceniu.

Rolul unui astfel de dispozitiv medical este de a asigura posibilitatea vorbirii corecte şi a masticaţiei eficiente, motiv pentru care o consecinţă directă va fi evitarea apariţiei afecţiunilor digestive. Astfel, persoanele care amână acest tratament pentru un timp îndelungat pot ajunge să se confrunte cu boli de stomac sau alte afecţiuni ale sistemului digestiv fiindcă nu pot mesteca toate tipurile de alimente, eliminând foarte multe substanţe importante din dietă.

Pentru a nu suprasolicita proteza dentara, persoanele care utilizează un asemenea dispozitiv medical pot consuma aproape orice aliment cu condiţia ca acesta să nu fie foarte tare sau să fie feliat ori tocat mărunt. Atunci când proteza dentară este construită corespunzător necesităţilor, aceasta va oferi o stabilitate excelentă, însă aportul medicului şi cel al tehnicianului dentar vor fi decisive din acest punct de vedere.

Există cazuri în care proteza dispusă pe arcada inferioară poate avea o stabilitate mai puţin bună dacă ţesutul osos pe care se sprijină s-a resorbit (a pierdut din densitate şi volum) în timp. Aceste situaţii sunt acoperite însă de materiale speciale, care ajută la creşterea stabilităţii pe durata purtării, precum pastele de fixare a protezei dentare.

Soluţii personalizate

Persoanele care prezintă necesităţi specifice sau situaţii complexe au acces şi la tratamente care înlătură neajunsurile unei proteze dentare fixe. Astfel, atunci când alegi o clinică stomatologică modernă, cu o echipă interdisciplinară de specialişti şi tehnologie medicală de ultimă generaţie, vei avea la dispoziţie multiple soluţii de tratament protetic ce vor putea oferi un grad de confort mai ridicat decât proteza dentară standard.

Aceste soluţii personalizate pot fi de tipul unei proteze cu stabilitate îmbunătăţită, comparabilă cu lucrările fixe sau chiar lucrări fixe ce au ca puncte de sprijin implanturi dentare. Astfel, în funcţie de complexitatea cazului şi de numărul dinţilor sănătoşi rămaşi în cavitatea bucală, protetica dentară modernă poate oferi una din aceste soluţii:

- Proteza dentară scheletată. Atunci când pacientul are un grup de dinţi buni, aceştia vor fi folosiţi în realizarea unei lucrări dentare fixe, iar zona edentată va fi deservită de o proteză dentară scheletată. Această soluţie de tratament va păstra dinţii sănătoşi şi va completa spaţiile libere cu o proteză stabilă şi foarte rezistentă ce poate fi purtată pe o perioadă lungă de timp, fără a afecta dinţii buni ai pacientului.

- Proteza dentară pe capse. Dacă pacientul are doar câţiva dinţi rămaşi, însă partea coronară a acestora este afectată, proteza dentară cu capse este soluţia care se impune. În urma analizării radiografiilor, medicul specialist va decide dacă rădăcinile dinţilor rămaşi pot fi tratate, caz în care se va construi un sistem special de susţinere.

După tratarea acestora, în capătul rădăcinilor, aproape de gingie, se va ataşa câte o capsă. Proteza dentară aferentă va veni în completarea acestor capse. Acest tip de proteză poate fi purtat atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, fiind foarte asemănător unei lucrări fixe.

- Proteza dentară pe implanturi. Atunci când pacientul a pierdut toţi dinţii, se vor insera 2 implanturi în mandibulă şi 4 în maxilar, iar acestea vor susţine o proteză dentară cu stabilitate excelentă. Evident, tratamentul protetic de acest tip va presupune şi o perioadă de osteointegrare a implanturilor de circa 3-4 luni. Sistemul de prindere a protezei va fi bazat pe capse, aşa încât te vei bucura de stabilitate şi senzaţia de dinţi ficşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură