Pacte cu diavolul. Cardinalul Zen: Papa Francisc are o “simpatie naturală pentru comunişti”

Cardinalul Joseph Zen
Cardinalul Joseph Zen (Getty Images)

Redutabilul cardinal Joseph Zen a declarat, la sfârşitul acestei săptămâni, că recentul acord încheiat între Vatican şi regimul comunist din Beijing cu privire la numirea episcopilor va duce la “anihilarea” Bisericii în China.

Într-un articol de opinie pentru New York Times, numit “The Pope Doesn’t Understand China” (Papa nu înţelege China), cardinalul Zen – episcop pensionat al Hong Kong-ului – a speculat că noul acord, care oferă Partidului Comunist Chinez un rol nespecificat în privinţa numirii episcopilor, este rezultatul naivităţii Papei Francisc.

“S-ar putea ca Francisc să aibă simpatie naturală pentru comunişti deoarece, din punctul lui de vedere, ei sunt cei persecutaţi. El nu îşi imaginează că devin persecutori de îndată ce ajung la putere, cum este cazul comuniştilor din China”, a scris Zen.

Şi, în timp ce susţinătorii acordului pretind că se realizează o unificare după îndelungata separare dintre biserica “subterană” loială Papei şi biserica “oficială” aprobată de Partidul Comunist Chinez, în realitate acesta este un “pas major în direcţia anihilării adevăratei Biserici în China”, a declarat Zen.

“Argentinianul Papa Francisc nu pare să înţeleagă comuniştii”, a precizat Zen, adăgând că, poate din cauza experienţei sale în America de Sud, suveranul Pontif îi consideră pe comunişti ca pe nişte apărători ai celor săraci împotriva opresorilor.

Cardinalul şi-a amintit că, după ce China a suspendat relaţiile cu Vaticanul în anii 1950, catolicii şi alţi credincioşi au fost arestaţi şi trimişi în lagăre de muncă.

“M-am întors în China în 1974, în timpul Revoluţiei Culturale: situaţia era groaznică, de neimaginat. O întreagă naţiune în sclavie. Uităm aceste lucruri prea uşor”, a susţinut Zen.

“De asemenea, uităm faptul că nu poţi avea niciodată un acord cu adevărat bun cu un regim totalitar”, a precizat el.

Începutul sfârşitului, a sugerat Zen, a fost de fapt atunci când cardinalul slovac Jozef Tomko, “care a înţeles comunismul”, a fost înlocuit în 2002 cu un “tânăr italian fără experienţă în străinătate” în ceea ce priveşte monitorizarea activităţii misionare internaţionale a Bisericii.

Noul venitul, Piero Marini, preşedintele Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice Internaţionale, “a început să legitimeze episcopi chinezi oficiali prea repede, prea uşor, creând impresia că Vaticanul va susţine acum, în mod automat, alegerile Beijingului”, a declarat Zen.

“Astăzi îl avem pe Papa Francisc. Optimist în mod natural în ceea ce priveşte comunismul, el este încurajat să fie optimist în soluţionarea problemelor cu comuniştii din China de către cinicii din jurul lui său care 'ştiu' mai bine”, a afirmat Zen.

Luând în considerare experienţele recente, cardinalul a declarat că şi-a revizuit opiniile precedente privind alegerile făcute de Papă în legătură cu consilierii săi.

“M-am numărat printre cei care au apreciat decizia lui Francisc de a-l numi pe Pietro Parolin ca secretar de stat în 2013. Dar acum cred că, de fapt, cardinalul Parolin acordă mai puţină atenţie Bisericii decât succesului diplomatic. Obiectivul său final este restaurarea relaţiilor oficiale dintre Vatican şi Beijing”, a mai adăugat Zen.

De asemenea, Zen a asociat China cu situaţia din Cuba, unde, într-o vizită efectuată în 2015, Papa Francisc nu a reuşit să obţină prea multe comparativ cu vâlva mediatică.

“Dar ce anume a adus Bisericii vizita lui Francisc în Cuba în 2015? Sau poporului cubanez? Aproape nimic. Şi i-a convertit el pe fraţii Castro?”, a întrebat Zen.

Prin noul acord se va obţine suprimarea episcopilor buni ai Bisericii “subterane” care sunt credincioşi Romei, avertizează Zen

“Acordul Vaticanului, încheiat în numele unificării Bisericii în China, înseamnă anihilarea Bisericii adevărate din China”, a precizat el.

Cardinalul şi-a încheiat articolul de opinie cu un apel la episcopii şi preoţii “subterani” din China, cerându-le să nu înceapă o revoluţie, care va duce doar la ruinarea lor.

“Plecaţi acasă şi rugaţi-vă împreună cu familia voastră. Cultivaţi-vă pământul. Aşteptaţi vremuri mai bine. Mergeţi înapoi în catacombe. Comunismul nu este etern”, a adăugat cardinalul Zen.

Decizia Vaticanului de a încheia un acord cu regimul comunist condus de preşedintele Xi Jinping a fost luată în ciuda faptului că Beijingul menţine un sistem de lagăre de muncă - fondat în timpul Revoluţiei culturale a lui Mao Tsedun - unde un număr estimat la 4 milioane de persoane muncesc în condiţii brutale, fără plată, pentru a produce o gamă imensă de bunuri care se vând în lumea liberă. Tortura este normală în timpul anchetelor poliţiei chineze şi în perioadele de detenţie, deseori arbitrară.

Pe lângă duritatea cu care suprimă intelectuali, avocaţi, ţărani expropriaţi, grupuri etnice - precum uigurii, tibetanii -, grupuri spirituale - populara mişcare Falun Gong - sau religioase - precum creştinii, inclusiv cei romano-catolici, din 2001, regimul comunist chinez este acuzat de organizarea unei industrii macabre de recoltare forţată de organe de la prizonierii politic închişi în vastul sistem de lagăre de muncă şi închisori negre.