Pădurea şi munţii de la Certej, în pericol de distrugere. Petiţie online pentru salvarea zonei

O luptă aprigă se duce acum pentru pădurile şi munţii de la Certej din Hunedoara, care ar putea fi distruse pentru ca din pământ să se extragă aur. Societatea civilă se mobilizează şi cere ministrului Mediului oprirea proiectului.
Platforma minieră de la Certej.
Platforma minieră de la Certej. (captură.)

165 de hectare de pădure sunt în pericol să fie defrişate pentru a face loc exploatării aurului cu cianuri la Certej, atrag atenţia activiştii de mediu, care au lansat o petiţie online pentru salvarea zonei.

Prin petiţia care poate fi accesată aici, iniţiatorii îi cer ministrului Mediului, Daniel Constantin, să respingă avizarea proiectului minier Certej şi a extensiilor sale care ar duce la realizarea celei mai mari exploatări de suprafaţă din munţii Apuseni. Nu doar că zona ar fi poluată de tehnologiile de extracţie cu cianuri ci, mai mult, sute de hectare de pădure ce reprezintă în prezent casa pentru specii rare de copaci şi păsări, ar urma să dispară, scriu iniţiatorii petiţiei.

Iniţiatorii petiţiei mai amintesc că Eldorado Gold - corporaţie minieră canadiană - prin firma locală Deva Gold, şi-a propus să facă un hău aproape fără fund pentru a exploata aur şi argint. Pădurea şi munţii ar dispărea şi locul lor ar urma să fie luat de milioane de tone de rocă excavate zilnic. Minereul ar fi tratat cu cianuri şi mai apoi ar fi aruncat înapoi în natură în două iazuri de decantare care ar înlocui pentru totdeauna pădurile.

"Chiar acum, Deva Gold încearcă să obţină avizele de defrişare pentru pădurea de la Certej. Şi-au propus să o împartă pe parcele şi să ceară autorizaţii pe bucăţi pentru a începe tăierile la ras. În felul acesta, compania speră să evite noile prevederi ale Codului Silvic care ar impune o evaluare a impactului defrişării întregii suprafeţe. Putem învinge planurile abuzive de defrişare - dar trebuie să acţionăm acum pentru a determina autorităţile de mediu să nu mai susţină companiile miniere cu orice preţ", se mai arată în textul petiţiei.