Pâine crocantă la cuptor fără frământare - o alternativă sănătoasă a pâinii din comerţ

Cât de bună este pâinea de casă tradiţională, cu miez pufos bine crescut şi o coajă subţire şi crocantă!
Pâine fără frământare
Pâine fără frământare (Maria Matyiku / Epoch Times)

O pâine preparată în casă este mult mai sănătoasă, nu se poate compara cu cea din supermarketuri nici la gust dar nici la textură. În plus, pâinea industrială conţine şi diferite tipuri E-uri, pentru a o menţine proaspătă mai mult timp.

Cei nostalgici după pâinea de casă, pot încerca această reţetă simplă ce foloseşte ingredientele reţetei tradiţionale: faină, apă, sare şi agent de creştere (drojdie sau maia) dar care nu necesită prea mult efort, deoarece nu are nevoie de frământare.

Frământarea aluatului din reţeta clasică este înlocuit cu o fermentatie lentă a aluatului prin prelungirea timpului de dospire.

Ingrediente pentru o pâine:

3 căni de făină (450 g),

1/2 linguriţă de drojdie instant sau 60-70 g maia,

1 linguriţă de sare sau după gust,

1 1/2 căni (300 ml) de apă călduţă,

o lingură de făină de mălai, tărâţe sau faină albă pentru finisare

Modul de preparare:

Se foloseşte un castron, destul de încăpător în care aluatul să-şi poate dubla volumul prin fermentare. Folosind o sită deasă, se cerne făina, atât pentru a îndepărta eventualele cocoloaşe dar şi pentru aerare. Se adaugă apoi drojdia instant şi sarea. Se toarnă câte puţin din apa călduţă şi se amestecă până ce se formează un aluat cu o textură moale şi puţin lipicios.

Castonul se acoperă cu folie de plastic, apoi cu un ştergar şi se lasă la dospit cel puţin 12 ore. Se poate prepara cu o seară dinainte şi lăsat peste noapte. Aluatul a dospit suficient când se formează bule mici de aer pe deasupra, iar volumul este cel puţin dublu.

Se pregăteşte tava, vasul de fontă (tuci) sau lut în care doriţi să coaceţi pâinea, având grijă să presăraţi pe fundul vasului puţină faină de mălai, tărâţe sau făină.

Pe suprafaţa de lucru se presară puţină faină, apoi se toarnă aluatul. Acesta se împătură în patru, apoi se formează o minge, sau i se dă forma dorită, şi se aşează în vasul de coacere.

Se presară pe deasupra cu făină, tărâţe sau mălai, se crestează puţin în două trei locuri cu un cuţit, apoi se acoperă cu un ştergar şi se lasă să se odihnească cel puţin o oră.

Aluatul îşi va dubla volumul, iar la atingere va fi elastic, dacă este apăsat uşor cu degetul, nu se lipeşte.

Între timp cuptorul se încălzeşte la 230C (450F) de grade. Când pâinea a dospit suficient, se pune la cuptor.

Pentru a evita arderea cojii, pentru primele 30 de minute, vasul în care se coace, se acoperă cu un capac sau cu hârtie de copt. Se poate lăsa şi neacoperit, dar atunci coaja va fi mai închisă la culoare şi puţin mai groasă.

După ce a copt o jumătate de oră, se scoate capacul sau hârtia de copt şi se continuă coacerea încă un sfert de oră, sau până ce crusta este frumos rumenită.

Pâinea se scoate din cuptor şi apoi din tavă sau vasul de copt şi se lasă deoparte să se răcească. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură