Palestinienii ameninţă că desfiinţează Autoritatea, dacă negocierile cu israelienii eşuează

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas întâmpină prizonierii eliberaţi la sediul său din Cisiordania, oraşul Ramallah, 31 dec 2013. Israelul a eliberat 26 de prizonieri palestinieni în urma negocierilor de pace.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas întâmpină prizonierii eliberaţi la sediul său din Cisiordania, oraşul Ramallah, 31 dec 2013. Israelul a eliberat 26 de prizonieri palestinieni în urma negocierilor de pace. (ABBAS MOMANI / AFP / Getty Images)

Palestinienii iau în calcul posibilitatea desfiinţării Autorităţii Palestiniene în cazul unui eşec al negocierilor cu Israelul, a avertizat duminică un oficial palestinian de rang înalt, întrucât procesul de pace lâncezeşte, potrivit Mediafax.

Mediatorul american Martin Indyk a fost informat de către palestinieni că aceştia ar putea hotărî desfiinţarea Autorităţii conduse de preşedintele Mahmoud Abbas, în vederea asumării de către Israel a responsabilităţii pentru ocuparea şi administrarea teritoriului lor, a precizat un oficial palestinian cu condiţia anonimatului.

Palestinienii au mai emis ideea dizolvării Autorităţii, care a luat fiinţă după semnarea Acordurilor de la Oslo din 1993, pentru administrarea zonelor autonome ale teritoriilor palestiniene, dar acum este prima dată când se recurge la ameninţări, începând din iulie, când s-au reluat negocierile de pace israeliano-palestiniene sub egida secretarului de Stat american John Kerry. Negocierile sunt blocate şi eforturile lui Kerry nu au dus la niciun rezultat.

"Palestinienii l-au informat pe Indyk că dacă intransigenţa israeliană continuă, ei au mai multe opţiuni", a afirmat pentru AFP oficialul palestinian, referindu-se la ultima întâlnire de vineri dintre trimisul special american şi negociatorii palestinieni.

"Mai întâi, există opţiunea de a preda cheile Autorităţii Naţiunilor Unite pentru ca acestea să ia în grijă poporul palestinian şi statul palestinian, care este sub ocupaţie - sau ca Israelul să îşi asume din nou întreaga responsabilitate a ocupaţiei sale", a declarat acesta.

Autoritatea preşedintelui Abbas, care este susţinută de comunitatea internaţională, se confruntă permanent cu importante dificultăţi financiare şi funcţionalitatea ei este dependentă de ajutor străin.

"Dacă palestinienii concretizează ameninţarea, rezultatele vor fi dezastruoase. Autoritatea va fi desfiinţată şi tot aparatul de securitate dispersat. Ceea ce va obliga Israelul să umple golul cu un cost financiar considerabil", s-a îngrijorat influentul editorialist israelian Nahum Barnea.

"Armata (israeliană) va trebui să găsească o modalitate de a lua locul Autorităţii: să înfiinţeze o forţă de poliţie, să se ocupe de educaţie, de serviciile de sănătate, de apă, de canalizare", a subliniat comentatorul.

Negocieri în pericol

Consiliul Central al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) este planificat să se întâlnească la sfârşitul săptămânii viitoare la Ramallah având ca temă principală dezbaterile în ce priveşte procesul de pace, precum şi diverse opţiuni în cazul eşecului iniţiativei lui Kerry.

În opinia oficialului palestinian, emisarul american Martin Indyk "nu are nicio idee nouă pentru salvarea negocierilor".

Ministrul israelian de extremă dreapta, Naftali Bennett a reacţionat sever: "Abu Mazen (aşa cum este numit Mahmoud Abbas) încurajează teroarea împotriva Israelului la conducerea Autorităţii Palestiniene, apoi ne ameninţă că demisionează din post".

"Dacă vrea să plece, noi nu îl vom reţine. Nu se negociază cu Israelul cu un pistol la tâmplă", a afirmat Bennett, liderul partidului naţionalist religios Căminul evreiesc, care este apropiat de colonişti.

Remarcile ostile din partea celor două tabere s-au intensificat deoarece Israelul a refuzat să elibereze la 29 martie, aşa cum a promis, un ultim contingent de deţinuţi, cerând, totodată, o prelungire a negocierilor de pace peste data prevăzută de 29 aprilie.

SUA încearcă să obţină un acord care să permită prelungirea negocierilor dincolo de această dată limită dar eforturile lor nu au avut un rezultat pozitiv.

Preşedintele Abbas a acceptat să prelungească negocierile până la sfârşitul anului, conform doleanţelor Israelului şi Statelor Unite, însă a solicitat ca Guvernul israelian să elibereze, aşa cum a promis, ultimul grup de deţinuţi, să îngheţe colonizarea şi să accepte să consacre primele trei luni ale noilor negocieri "unei discuţii serioase privind frontierele".

Palestinienii vor să formeze un stat delimitat de graniţele de dinaintea ocupaţiei israeliene a Fâşiei Gaza şi Cisiordaniei, cucerite în timpul Războiului de Şase zile din iunie 1967.

De la 29 iulie 2013, când au început negocierile de pace între israelieni şi palestinieni, discuţiile nu progresează având în centru problemele conflictuale referitoare la frontiere, colonii, securitate, statutul Ierusalimului şi refugiaţii palestinieni.

Pe lângă dificultăţile diplomaţiei americane, OEP şi mişcarea islamistă Hamas aflată la putere în Gaza se străduieşte să învioreze tentativele de reconciliere palestiniene. O delegaţie a OEP este aşteptată în Gaza în perioada imediat următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe