"Pământul care creşte": o insulă japoneză devine de 12 ori mai mare

Insula nou-născută din Oceanul Pacific, denumită Niijima, este situată la cca. 1.000 km de Tokio
Insula nou-născută din Oceanul Pacific, denumită Niijima, este situată la cca. 1.000 km de Tokio (La Gran Epoca)

Creşterea inexplicabilă a unei noi insule, denumită Niijima, situată la aproximativ 1.000 km de Tokio, Japonia - formată ca urmare a unei erupţii vulcanice - a creat o mare agitaţie în cadrul comunităţii ştiinţifice.

Cercetătorii japonezi estimează că fenomenul oferă o mare oportunitate pentru a studia originea vieţii pe teren arid.

Insula este rezultatul activităţii vulcanice pe fundul Oceanului Pacific, creată în urma erupţiei de magmă şi cenuşă vulcanică pe 20 noiembrie 2013, producând un nou relief aproape de insula Nishinoshima, cunoscută şi sub numele de Insula Rosario. Deoarece procesul de erupere a vulcanului a fost continuu, insula a crescut până când a fuzionat cu insula Nishioshima, după cum a semnalat ziarul britanic Daily Mail.

Dimensiunile iniţiale ale noii insule au fost de 100 de metri de la est la vest şi de 200 de metri de la nord la sud. Dar astăzi, paza de coastă japoneză declară că insula măsoară 1.900 metri de la est la vest, respectiv 1.950 de metri de la nord la sud. De asemenea, are o înălţime de aproximativ 100 de metri. Un studiu recent a arătat că activitatea vulcanică s-a intensificat şi că nu este posibil să se determine cât timp vor dura fluxurile de fum şi lavă care se varsă din unul dintre craterele sale.

Acest fenomen a surprins oamenii de ştiinţă, deoarece, de multe ori, insulele apărute în urma erupţiilor vulcanice în final s-au scufundat din nou în ocean.

Fuziunea cu insula Nishinoshima şi apariţia activităţii vulcanice ar putea ajuta în studiul fenomene biologice care au loc în condiţii nefavorabile.

Deşi insula este compusă aproape în întregime din roci vulcanice produse din răcirea lavei, oamenii de ştiinţă estimează că vor începe treptat să se populeze; la început cu plante şi apoi, probabil, cu animale, oferind un "laborator natural".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură