'Pamanturile rare' devin bunuri pretioase

Zona de exploatare a pamanturilor rare din provincia Jiangsu, estul Chinei.
Zona de exploatare a pamanturilor rare din provincia Jiangsu, estul Chinei. (STR / AFP / Getty Images)

Daca urmariti stirile economice, probabil ca ati auzit ca pamanturile rare sunt bunuri pretioase pe pietele internationale. China, care are o cota disproportionata din cantitatea la nivel mondial a acestor minerale valoroase a inceput recent sa isi restringa exporturile. Aceste minerale sunt parti importante ale multor echipamente electronice avansate, inclusiv baterii pentru masini electrice. Dar multi oameni sunt nedumeriti de termenul "pamanturi rare."

Telefoane mobile, tablete, jocuri video, seturi TV 3D: Practic, toate dispozitivele electronice avansate - inclusiv o multime de componente hardware militar critic - contin piese facute dintr-un grup de minerale exotice numite "pamanturi rare". Daca va amintiti Tabelul periodic al elementelor de la chimie, pamanturile rare se refera la un grup de 17 elemente, numite si lantanide, cu caracteristici similare metalelor, dar care difera de alte metale. Acesta este exact motivul pentru care sunt bunuri atat de pretioase.

Dar cat de rare sunt pamanturile rare si de ce sunt ele numite pamanturi?

"Rare este un termen impropriu folosit. In unele cazuri, un cuvant mai potrivit ar putea fi "ascunse", pentru ca aceste pamanturi rare se gasesc, in cele mai multe cazuri, destul de frecvent in scoarta pamantului," a remarcat Jeffrey Post, un geolog de la Muzeul National Smithsonian de Istorie Naturala din Washington, DC.

Post spune ca multe pamanturi rare sunt de fapt la fel de comune ca staniu, nichel, cupru sau zinc, dar ele tind sa fie dispersate in cantitati foarte mici. Exista doar cateva locuri in care procesele naturale au concentrat aceste elemente suficient pentru a fi exploatate. Deci "rare", de fapt, inseamna ca nu sunt suficiente intr-un singur loc.

Cu toate acestea, pamanturile rare au devenit bunuri foarte pretioase pe pietele mondiale si preturile unora dintre ele sunt in crestere rapida. Potrivit mineralprices.com, in decembrie anul trecut, un kilogram de ytriu costa 82 de dolari in timp ce acum aceasta costa in jur de 200 de dolari. Disprosiu costa 700 de dolari pe kilogram, iar acum este 1,000 de dolari. Jeff Post constata ca, in epoca noastra electronica, multe dispozitive de zi cu zi depind de pamanturile rare.

Imaginile color pe care le vedeti pe ecranele LCD, pe ecranele calculatoarelor ... in multe cazuri, fosforul care le produce se bazeaza pe pamanturile rare.

"Imaginile color pe care le vedeti pe ecranele LCD, pe ecranele calculatoarelor ... in multe cazuri, fosforul care le produce se bazeaza pe pamanturile rare," a adaugat Post. "Multe dintre componentele electronice, in special cele foarte mici, de care avem nevoie pentru a fabrica aceste telefoane si computere mici foarte eficiente, depind de o anumita cantitate de pamanturi rare. Bateriile, magnetii prezenti in aceste dispozitive, utilizeaza din nou aceste pamanturi rare."

Sunt locuri pe pamant unde procesele naturale de origine geologica au creat depozite de minerale care contin cantitati mari de pamanturi rare in forma cristalizata. Pe masura ce preturile pamanturilor rare cresc, devine profitabila exploatarea depozitelor de minerale care contin chiar procente mici din aceste metale. O fosta mina de fier din Mongolia Interioara din China a devenit cea mai mare mina din lume pentru exploatarea de pamanturi rare, oferind pana la 90 la suta din productia mondiala.

Jeff Post constata ca separarea pamanturilor rare de alte minerale este un proces complicat. "Ai nevoie de un proces chimic de specialitate care sa separe pamanturile rare, nu numai din minereuri, dar unele fata de altele. Aproape fiecare minereu de pamanturi rare, ca aceasta, nu contine doar un element din pamanturile rare ci, de obicei, o anumita cantitate din toate elementele numite pamanturi rare."

Pamanturile rare sunt chimic foarte similare, astfel incat separarea lor unul de celalalt este o operatiune complexa. Geologii din intreaga lume cauta in mod constant noi depozite ale acestor minerale valoroase. In acelasi timp, interesul in reciclarea deseurilor electronice este, de asemenea, in crestere.