Panică în Africa de Sud: Încep confiscările de terenuri deţinute de fermieri albi

Noul preşedinte sud-african Cyril Ramaphosa
Noul preşedinte sud-african Cyril Ramaphosa (Getty Images)

Guvernul sud-african a început să confişte pământ de la fermierii albi, vizând două ferme cu animale pentru vânat în provincia nordică Limpopo, după ce au eşuat discuţiile cu proprietarii pentru cumpărarea proprietăţilor.

City Press, o publicaţie din oraşul sud-african Johannesburg, a precizat că Akkerland Boerdery deţine cele două ferme şi a cerut 200 milioane rand (18,6 milioane euro) pentru pământ, însă guvernul ţării a fost dispus să le ofere doar 20 milioane rand, potrivit Express.co.uk.

La începutul acestui an, proprietarii au primit o scrisoare, care cuprindea următorul conţinut: “Sunteţi notificaţi pe această cale că o inspecţie de teren va avea loc la ferme în 5 aprilie 2018, la ora 10 a.m. pentru a efectua un audit al activelor şi predarea cheilor fermei către stat”.

Akkerland Boerdery a obţinut imediat un ordin de amânare a evacuării până când o instanţă va pronunţa o decizie în această problemă, însă Departamentul pentru Dezvoltare Rurală şi Probleme Agrare a refuzat să îl aplice.

Zizi Kodwa, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ în Africa de Sud - Congresul Naţional African (CNA) - a refuzat să dezvăluie detalii privind fermele vizate şi a precizat că aceste confiscări au legătură cu “abordarea nedreptăţilor trecutului”.

El a declarat pentru City Press: “Cred că, în timp, pieţele şi investitorii vor aprecia faptul că ceea ce facem este generarea unei siguranţe politice şi crearea de condiţii pentru investiţii viitoare”.

Tensiunile în rândul comunităţii fermierilor albi din Africa de Sud s-au amplificat de la alegerea lui Cyril Ramaphosa în funcţia de preşedinte la începutul acestui an, care a angajat CNA in procesul de exproprieri de terenuri.

Recent, preşedintele CNA, Gwede Mantashe, a declanşat panică în comunitatea de fermieri când a declarat: “Nu ar trebui să deţineţi mai mult de 10.117 hectare de pământ. Prin urmare, dacă deţineţi mai mult teren, va fi confiscat fără compensaţii”.

Un număr record de fermieri albi sud-africani şi-au scos terenurile la vânzare, din cauza temerilor că partidul de guvernare ia în considerare confiscarea proprietăţilor ce depăşesc o suprafaţă de 10.117 hectare.

Guvernul sud-african a fost acuzat că a conceput o listă cu aproape 200 de ferme pe care aparent doreşte să le confişte de la fermieri albi. Afriforum, un grup pentru drepturile civile ce reprezintă minoritatea albă afrikaner, a precizat că această listă a fost transmisă miniştrilor, în condiţiile în care puterea ţării se pregăteşte să implementeze aceste măsuri.

Grupul a invitat fermierii să verifice dacă se află pe respectiva listă şi le-a cerut să comunice acest lucru, “astfel încât să putem pregăti o strategie legală comună”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe