Panică în Insulele Canare - în La Palma au avut loc 40 cutremure în 48 de ore

Temerile legate de erupţia unui vulcan în insulele Canare au stârnit panică după ce arhipelagul spaniol a fost lovit de peste 40 de cutremure în doar 48 de ore.
La Palma, Insulele Canare
La Palma, Insulele Canare (eltiempohoy.es)

În La Palma au avut loc peste 40 de mişcări seismice de mărime şi intensitate mică cuprinse între 1,5 şi 2,7 pe scara Richter, potrivit datelor Institutului National Geografic.

Cel mai mare cutremur, înregistrat în jurul orei 16:00, a avut o magnitudine de 2,7 şi a avut loc în zona parcului natural Cumbre Vieja, la o adâncime de 28 de kilometri.

Cel de-al doilea cel mai mare cutremur, de 2,6, a avut loc duminică la 13:23, iar cel de-al treilea cutremur a izbucnit luni, la miezul nopţii, ajungând la o magnitudine de 2,1, potrivit Institutului vulcanologic al Insulelor Canare (Involcan).

Cutremurele au declanşat panică în Insulele Canare, şi au fost chemaţi experţi pentru a examina activitatea seismică neobişnuită.

María José Blanco, directorul Institutului National Geographic din Insulele Canare, a declarat că insula "nu a înregistrat niciodată un lanţ de cutremure similar" şi deşi nivelurile energetice sunt mici şi foarte profunde, aceasta este diferită de activitatea seismică pe care au înregistrat-o până acum.

Ministerul pentru Politica Teritorială, Durabilitatea şi Securitatea Guvernului Insulelor Canare, respectând Planul special pentru protecţia civilă şi îngrijiri medicale de urgenţă pentru pericolele vulcanice, se va întâlni cu Comitetul ştiinţific de evaluare şi monitorizare a fenomenelor vulcanice, pentru a evalua datele obţinute de la staţiile de monitorizare de pe insulă.

O echipă ştiinţifică alcătuită din cinci cercetători va vizita, de asemenea, La Palma pentru a ţine evidenţa cutremurelor in situ.

Blanco a declarat că echipa va începe să crească numărul de staţii seismice din reţeaua de monitorizare vulcanică, în încercarea de a dezvolta măsurătorile geochimice efectuate de obicei pe insula La Palma.

Până acum, cutremurele nu au fost resimţite de locuitori, deoarece au loc la o profunzime mare.

Ultima activitate seismică semnificativă din arhipelag a avut loc în 2011 pe insula El Hierro, care a condus, în final, la erupţia unui vulcan subacvatic în sud-estul insulei.

Erupţia a fost urmată de peste 7.500 de cutremure, într-o perioadă de trei luni.

La Palma este o insulă vulcanică ce se ridică la aproape 7 km deasupra nivelului Oceanului Atlantic. Există acces rutier de la nivelul mării până la vârful de 2.426 metri, care este marcat de pietre numite Los Muchachos.