Panoramă de pe planeta Marte la o rezoluţie de 1,8 miliarde de pixeli [video]

O panoramă a suprafeţei planetei Marte
O panoramă a suprafeţei planetei Marte (NASA/JPL)

O panoramă a suprafeţei planetei Marte - formată din o mie de imagini de 1,8 miliarde de pixeli - a fost realizată de teleobiectivul aparatului foto al roverului Curiosity al NASA. În acelaşi timp, lentila de unghi mediu a camerei a permis vizionarea unei alte panorame de aproape 650 de milioane de pixeli de mai mică rezoluţie care include platforma roverului şi braţul său robotic.

Ambele panorame înfăţişează „Glen Torridon”, o regiune de lângă Mount Sharp pe care o explorează Curiosity. Imaginile au fost preluate între 24 noiembrie şi 1 decembrie 2019. Un videoclip de pe YouTube prezintă detalii despre panoramă, care poate fi observată şi în detaliu cu un instrument zoom.

Curiozity a avut nevoie de peste şase ore şi jumătate în decursul a patru zile pentru a surprinde fiecare fotografie în parte.

"În timp ce mulţi din echipa noastră se aflau acasă bucurându-se de curcan, Curiosity a produs această panoramă deosebită care ne încântă ochii", a declarat Ashwin Vasavada, un om de ştiinţă de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care conduce misiunea Curiosity, într-un comunicat.

În 2013, Curiosity a produs o panoramă de 1,3 miliarde de pixeli cu ambele camere Mastcam; camerele de navigaţie alb-negru, sau camerele de navigaţie furnizau imagini ale propriului vehicul. Specialiştii în imagine asamblează cu atenţie scenariile de pe Marte, creând mozaicuri compuse din imagini individuale pentru un aspect perfect.

Articol de referinţă: NASA's Curiosity Mars Rover Snaps Its Highest-Resolution Panorama Yet