Papahagi: A zgândări cu briceagul infectat al naţionalismului tăieturile europene şi euro-americane e ultima neghiobie

Uniunea Europeană ar trebui să devină un stat federal (SUE), pe model SUA sau RFG, este de părere Adrian Papahagi.
Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Odată cu Brexitul s-au deschis discuţiile despre viitorul Uniunii Europene. Profesorul Adrian Papahagi, cel care a pus umărul la fondarea a doua partide noi - PMP şi M10, după care s-a retras din politica de partid, a ajuns la concluzia că UE are, în acest moment, patru opţiuni:

1. să rămână cum e, adică un soi de struţo-cămilă de state suverane confederate, cu disfuncţionalităţile cunoscute.

2. să devină un stat federal (SUE), pe model SUA sau RFG: guvern federal reieşit din alegeri, cameră federală, senat federal, poliţie federală, monedă, armată, diplomaţie unice, dar state cu parlamente şi guverne proprii, deci cu un grad mare de autonomie legislativă (fiscală, penală, civilă etc.).

3. să se reducă la o uniune vamal-economică cu mai multe cluburi: nucleul dur Euro-Schengen (uniune politică şi economică) şi zone periferice mai mult sau mai puţin agregate.

4. să se destrame, şi doar câteva state dezvoltate să formeze o nouă uniune.

În 1, nu se schimbă nimic. România va avea de optat între rataşarea ca a cincea roată la căruţă la Vişegrad 2.0 şi un soi de disidenţă, sau subordonarea fără crâcnire la voinţa franco-germană (e ceea ce se întâmplă acum). Oricum nu va prea conta. Aranjamentul e relativ sigur, dar mediocru.

În 2, România va avea exact atâta influenţă cât îi permit demografia, economia şi calitatea politicienilor care vor face politică la nivel federal. Dar graniţele ei vor fi sigure. Aranjamentul e sigur, mediocru, dar cu oarecare potenţial.

În 3, România va fi în afara zonei de decizie politică şi va primi exact acele privilegii care sunt utile din perspectiva exportatorilor din Germania, Franţa şi Olanda. Aranjamentul e nesigur şi precar.

În 4, România va fi prinsă între imperii, ca în 1939, şi va trebui să opteze între rataşarea la Hinterlandul german, fără privilegii şi fără un cuvânt politic, sau la clubul SUA-UK-Polonia, cu puţine privilegii. Ambele aranjamente sunt nesigure şi precare, dar în acest caz alianţa cu SUA & co. e preferabilă.

"Aranjamentul federalist (2) îmi pare cel mai sigur şi profitabil. Consider că destrămarea UE sau crearea unei structuri cu cercuri concentrice sunt în defavoarea noastră. Opţiunea între UE şi SUA/NATO mi se pare dramatică. Cei care împing lucrurile în direcţia aceasta îmi par iresponsabili.

Versiunea ideală pentru România este existenţa a două mari state federale, SUA şi SUE, unite în NATO şi promovând cu o forţă fără precedent valorile lumii libere la nivel global. Ar fi o crimă să aruncăm în aer civilizaţia euro-atlantică tocmai acum, când practic s-a impus întregii planete.

A zgândări cu briceagul infectat al naţionalismului tăieturile europene şi euro-americane atent pansate în 70 de ani este ultima neghiobie. Suveranitatea niciunuia dintre statele europene nu valorează cât pacea, prosperitatea şi viaţa noastră, a tuturor", a precizat Adrian Papahagi.