Papahagi: România, infinit mai bună decât acum un sfert de veac, în ciuda corupţiei şi a marasmului tranziţiei

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

De fiecare dată când revine la Paris, Adrian Papahagi, profesorul care a pus umărul la fondarea partidelor PMP şi M10, măsoară distanţa enormă pe care a parcurs-o ţara noastră din 1990 până astăzi.

"Libertatea câştigată şi-a făcut efectul, discret şi difuz. O mână invizibilă a transformat lucrarea fiecăruia dintre noi în bine comun. România e infinit mai bună azi decât acum un sfert de veac, în ciuda corupţiei şi a marasmului tranziţiei.

Nu ştim să ne măsurăm norocul. Mulţi nu înţeleg că libertatea şi prosperitatea noastră (atâta cât este), se datorează unui aranjament politico-economico-militar al Occidentului. Care azi e, dar dacă nu suntem atenţi, mâine poate să nu mai fie", a scris Papahagi, pe contul său de Facebook,

NATO ne oferă securitate, însă, potrivit profesorului, creşterea economică a României se datorează Uniunii Europene, în contextul în care relaţia economică pe care o avem cu SUA este extrem de slabă.

"Nu fondurile europene, ci schimburile comerciale cu statele UE, investiţiile statelor UE în România, libertatea milioanelor de români de a munci în UE. Nu subestimez şi nu supraestimez nimic. Încerc să nu gândesc ideologic şi să nu creez antagonisme simpliste. Nu e UE vs SUA/NATO, ci şi.

Germania, Franţa sau Italia sunt, pentru noi, mai importante economic decât SUA, aşa cum SUA sunt mai importante strategic. Nu uitaţi că Dacia-Renault = 40% din exporturile RO", a remarcat Papahagi, proaspăt retras din politica de partid.

Fără Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, profesorul este de părere că România ar fi arătat acum precum Ucraina sau Republica Moldova.