Parada militară anuală din Iran: „Moarte Statelor Unite! Moarte Israelului!”

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat, vineri, că Republica Islamistă are puterea să respingă orice atac militar, în timpul unui parade militare din Teheran în cadrul căruia erau autovehiculele blindate afişau banere pe care scria: ”Moarte SUA şi moarte Israelului”, a notat Reuters.

Pe străzile din Teheran au defilat în timpul paradei militare mai multe drone, rachete, tancuri, aparate de zbor şi submarine. Banerele cu cele două provocări la război erau purtate de către vehiculele blindate.

”Nu vom ataca nicio ţară şi nu vrem război, însă vom confrunta ferm orice agresiune împotriva Iranului”, a declarat, în contradicţie cu cele două banere, preşedintele Iranian, Hassan Rouhani.

Iranul a reluat tratativele cu privire la programul său nuclear alături de Statele Unite, Franţa, Rusia, Germania, China şi Marea Britanie. Statul islamic ar fi trebuit să-şi reducă activitatea nucleară militară la zero menţinând o producţie limitată de uraniu purificat în scopuri civile, conform acordului semnat în luna noiembrie.

Totuşi, în ciuda promisiunilor făcute în faţa grupului G5 1, Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, anunţat că statul islamic nu va înceta cercetarea şi dezvoltarea programului său nuclear.

Teheranul ar putea crea o bombă nucleară în următoarele două luni, au anunţat oficialii americani la începutul lunii aprilie. Iranul se bucură de o perioadă de uşurare a sancţiunilor impuse de Washington, în urma unui acord la Geneva, denunţat de Israel, care consideră că nu este decât un cec în alb acordat programului militar nuclean iranian.

Următoarea rundă de negocieri dintre Iran şi G5 1 a fost programată pe 13 mai la Viena.