Paradox românesc. Diferenţă enormă la salarii între angajaţii la stat şi cei din privat. Un deputat vine cu cifre

Deşi sistemul de sănătate este la pământ, autostrăzi sunt doar pe hârtie, manualele şcolare sunt pline de greşeli, angajaţii la stat, adică cei ce n-au livrat mare lucru ţării, câştigă aproape dublu faţă de cei din privat, remarcă deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

În luna septembrie, angajaţii la stat au câştigat cu peste 2.000 de lei mai mult decât cei din privat, atrage atenţia deputatul USR Claudiu Năsui, într-o postare pe Facebook.

Astfel, Năsui subliniază faptul că salariul mediu în întreaga economie a fost de 2.688 lei net (stat şi privat). La stat a fost însă de 4.235 lei net pe lună, pe când în privat a fost de aproximativ 2.218 lei. O diferenţă de 2.017 lei net. În consecinţă, salariul mediu la stat în luna septembrie a fost deci aproape dublu celui din privat (mai precis este cu 91% mai mare). Această diferenţă mare de salarizare nu se reflectă însă, din păcate, în uluitoare rezultate ale muncii mai bune ale bugetarilor, mai reiese din postarea lui Năsui.

"De ce această diferenţă? Pe scurt, cu cât este cineva mai aproape de centrii de putere în stat, cu atât i se întâmplă lucruri mai bune: salarii mai mari, pensii speciale, zile libere mai multe, vouchere de vacanţă, zi scurtă vineri, cursuri de „formare continuă” la mare şi la munte etc.

Diferenţa aceasta enormă o ştiam deja. S-a scris despre ea şi cu ocazia legii salarizării. Doamna Olguţa Vasilescu chiar ne dădea şi o explicaţie a acestui lucru. Angajaţii statului, ne spunea ea, sunt plătiţi mai bine pentru că sunt mai bine pregătiţi decât restul românilor. Evident că nu este aşa, ei sunt doar blindaţi cu hârtii. Dacă ar fi fost, într-adevăr, mai bine pregătiţi, am fi văzut asta atunci când interacţionăm cu statul. Am fi văzut ceea ce ei tot numesc „performanţă” în funcţia publică. Am fi văzut educaţie de calitate, sistem de sănătate care nu te omoară, kilometrii de autostradă şi nu doar kilometrii de studii de fezabilitate care nu se materializează în nimic. Nu am fi văzut manuale şcolare avizate chiar de ministerul educaţiei, dar pline de greşeli ridicole", scrie, pe Facebook, deputatul.

Potrivit lui Claudiu Năsui, diferenţa mare dintre salariul mediu de la stat şi cel din privat a crescut semnificativ de când PSD-ALDE au preluat puterea, în urma ultimelor alegeri.

Dar mai important decât diferenţa mare dintre salariul mediu de la stat şi cel din privat este cum a evoluat aceasta în ultimii ani. Dacă în ianuarie 2017, când a venit PSD-ALDE la guvernare, salariul mediu în privat era de 1.966 lei şi cel de la stat de 3.320 lei, există deci o diferenţă de 1.354 lei. Acum, această diferenţă a crescut la 2.017 lei. Adică însăşi diferenţa între cele două salarii a crescut cu 49%. Foarte mult.

"Am văzut cum justifică doamna Vasilescu diferenţa dintre salarii de acum un an. Dar cum justifică creşterea atât de mare a diferenţei? Sunt bugetarii cu atât mai productivi decât restul românilor din economia privată, încât să se justifice această diferenţă care tot creşte?", concluzionează Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne