Parchetul de pe lângă Înalta Curte se autosesizează în cazul dezinfectantelor diluate

În spitalele româneşti, infestate de infecţii nosocomiale ce răpun vieţi, se folosesc antiseptice diluate, reiese dintr-o investigaţie GSP. Parchetul s-a autosesizat în acest caz.
.
. (Epoch Times România)

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) s-a autosesizat după ancheta publicată de GSP, din care reieşea că numeroase spitale folosesc dezinfectante cu o concentraţie de substanţe active mult mai scăzută decât cea de pe etichetă şi pe care statul nu le controlează în laborator.

După ce ancheta publicată de GSP a reverberat în mai toată mass media, procurorii anunţă că vor face verificări pentru a stabili dacă informaţiile apărute în spaţiul public sunt corecte şi dacă trebuie demarată o anchetă în acest caz.

Reamintim că o anchetă prezentată luni de ”Gazeta Sporturilor” a făcut publice documente interne de la fabrica Hexi Pharma, liderul pieţei şi firma care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de judeţe, care arată că se produc dezinfectante cu o concentraţie mult mai scăzută decât cea de pe etichetă.

"Noi comparăm doar eticheta şi avizul", a explicat Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Asta chiar dacă Gazeta Sporturilor a găsit, chiar în rapoartele oficiale ale DSP, că autorităţile sanitare au prins "o concentraţie mai scăzută decât pe etichetă" pentru unele antiseptice.

Contactată, firma nu a negat până la această oră autenticitatea reţetelor de fabricaţie aflate în posesia ziarului.

"Semnătura pare, într-adevăr, a mea. Dacă am semnat, nu am ştiut ce am semnat, pentru că eu ştiu chimie cât dumneavoastră, nu mai mult! Am lansat o anchetă internă", afirmă directorul general al Hexi Pharma, care este biochimist.

Aceste biocide sunt folosite pretutindeni în spitale: chirurgii se spală cu ele pe mâini, mesele de operaţie sunt curăţate cu ele, bisturiele sunt sterilizate cu ele şi, tot cu ele, se spală orice încăpere, de la saloane la terapie intensivă.

Şi culmea ironiei: vânzările firmei s-au dublat după drama de la Colectiv.

Mai amintim că în timp ce spitalele folosesc dezinfectanţi neverificaţi în laborator, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu a anunţat că astăzi va fi lansat un program naţional împotriva infecţiilor nosocomiale.