"Pare a fi cu dedicaţie!" - Preşedinta Înaltei Curţi, despre proiectul de OUG privind graţierea

Proiectul de ordonanţă - care le va permite deţinuţilor bătrâni şi bolnavi să iasă mai devreme din închisori, chiar dacă au ajuns acolo pentru fapte de corupţie, şi să nu returneze banii furaţi - pare a fi unul cu dedicaţie, susţine preşedinta Înaltei Curţi.
Iulia Tarcea
Iulia Tarcea (qmagazine.ro)

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, că, din ceea ce s-a discutat în spaţiul public, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea "elaborat" de Ministerul Justiţiei, ar părea unul "cu dedicaţie", relatează Agerpres.

"Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spaţiu public, aşa pare a fi", a declarat Cristina Tarcea, la ieşirea din CSM, întrebată dacă proiectul de OUG privind graţierea pare a fi "cu dedicaţie".

Reamintim că pe site-ul Ministerului de Justiţie a fost urcat astăzi un proiect de Ordonanţă care - potrivit presei - urma să fie adoptată astăzi, pe şest, în şedinţa de Guvern, plan dejucat de apariţia la şedinţă a preşedintelui Iohannis.

În mod cu totul halucinant, proiectul îi exclude de la graţieri integrale pe cei condamnaţi de corupţie însă permite eliberarea după 1/2 din pedeapsă a celor condamnaţi pentru fapte de corupţie, dacă aceştia au împlinit 60 de ani sau sunt bolnavi incurabil, asta în condiţiile în care, precum ştim, mulţi baroni locali îşi descoperă boli grave după ce intră la închisoare.

Mai mult, proiectul mai prevede că graţierea este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate (suficient cât să "produci" banii furaţi la loc n.r.). Însă, atenţie! această prevedere nu se aplică şi beneficiarilor de graţieri parţiale, care pot ieşi de după gratii liniştiţi, fără să se streseze că într-un an vor trebui să returneze prejudiciul.