Parisul respiră uşurat. Catedrala Notre-Dame salvată de la distrugerea totală

Catedrala Notre-Dame din Paris cuprinsă de flăcări, 15 aprilie 2019
Catedrala Notre-Dame din Paris cuprinsă de flăcări, 15 aprilie 2019 (Francois Guillot/AFP/Getty Images)

Catedrala Notre-Dame din Paris, cu o vechime de 850 de ani, a fost salvată de la distrugerea totală, potrivit unui oficial al departamentului de pompieri din capitala Franţei, după ce un incendiu masiv a cuprins structura luni seară şi a provocat prăbuşirea unei turle şi a întregului acoperiş, potrivit CNBC.

Incendiul a durat aproximativ 8 ore, dar acesta a fost în cea mai mare parte stins, potrivit pompierilor parizieni. Un oficial a fost citat afirmând că două turnuri ale catedralei au fost salvate.

“Partea cea mai dificilă a fost evitată, dar lupta încă nu a fost câştigată în întregime”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron din faţa catedralei.

“Vom reconstrui împreună catedrala”, a precizat Macron, adăugând că Franţa va începe o campanie internaţională de strângere a fondurilor necesare pentru renovări.

Macron tratează incendiul ca o urgenţă naţională.

Locuitorii din apropierea catedralei au fost evacuaţi din cauza riscului unei eventuale prăbuşiri a clădirii, a afirmat primarul Parisului, Anne Hidalgo. Zona din jurul catedralei, Ile de la Cite, a fost de asemenea evacuată, potrivit Reuters.

Un pompier a fost “grav rănit”, a declarat un oficial, acesta fiind singura victimă raportată.

Biroul procuraturii din Paris a deschis o investigaţie asupra incendiului şi, în cursul nopţii trecute, procurorii au declarat că descoperirile preliminare sugerează că incendiul a izbucnit accidental.

Pentru stingerea incendiului a fost mobilizat un efectiv mare de pompieri, la un moment dat fiind implicate aproximativ 400 de persoane în acţiunea de stăpânire a flăcărilor, potrivit Ministerului de Interne.

Construirea edificiului a început în anul 1163, potrivit website-ului catedralei, şi a fost finalizată în anul 1250. Este una dintre cele mai populare obiective turistice din Europa, atrăgând aproximativ 12 milioane de vizitatori anual.

În ultimii ani, au început lucrări de restaurare la catedrala Notre-Dame, însă nu a existat o decizie clară legată de cine îşi va asuma costul pentru reparaţiile scumpe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe