Parlamentar australian: Regimul comunist de la Beijing, o ameninţare la securitatea naţională

Un ofiţer de poliţie stă de pază în faţa Marii Sălii a Poporului în Beijing, China.
Un ofiţer de poliţie stă de pază în faţa Marii Sălii a Poporului în Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Liderul partidului australian PUP (Palmer United Party), Clive Palmer, a avertizat, marţi, că regimul comunist de la Beijing încearcă să distrugă sistemul de salarii australian şi să fure resursele naturale ale ţării acaparând porturile australiene.

În timpul discursurilor difuzate luni de televiziunea australiană, liderul PUP i-a descris pe oficialii regimului comunist de la Bejing ca fiind ”nemernici” şi ”corcituri”.

”Nu mă deranjează să mă ridic împotriva nemernicilor chinezi şi să-i opresc să o facă”, a declarat Palmer. ”Spun asta deoarece ei sunt comunişti, deoarece îşi împuşcă proprii oameni, n-au un sistem justiţiar şi vor să preia controlul asupra acestei ţări”, a explicat parlamentarul australian.

Comentariile acestuia au fost criticate de ambasada chineză din Canberra şi atacate de ziarul de stat chinez Global Times. Totuşi, Palmer a refuzat să-şi retragă comentariile.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, marţi, parlamentarul a precizat că mesajul său nu se referea la populaţia chineză ci mai degrabă la compania chineză de stat CITIC Pacific, care operează mai multe mine în Australia de Vest.

Palmer s-a implicat într-o dispută juridică cu CITIC Pacific, care l-a acuzat pe parlamentarul federal că a folosit în scopuri greşite o sumă de 12 milioane de dolari.

Totuşi, marţi, Palmer a susţinut că termenul ”corcituri” descrie cu acurateţe guvernul chinez.

”Sunt un corp guvernamental deţinut de un stat care a executat oameni în China, nu le dă dreptul la libera exprimare, nu le permite să vorbească pe radio aşa cum am făcut eu acum ... în China există procese care se termină într-o zi, n-au democraţie”, a explicat liderul australian.

”Sunt îngrijorat pentru poporul chinez care trăieşte sub o astfel de tiranie”, a continuat parlamentarul.

Politicienii federali s-au distanţat de aprecierile lui Palmer de frică că vor periclita relaţiile dintre Australia şi China.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei, iar comerţul bilateral din 2013 a ajuns aproape la 151 de miliarde de dolari, potrivit AAP.

”Problemele periferice nu vor distrage guvernul în efortul său de lărgire şi aprofundare a acestei relaţii importante”, a declarat ministrul Comerţului, Andrew Robb.

Trezorierul Joe Hockey a condamnat remarcile parlamentarului. ”Cred că este foarte dăunător pentru domnul Palmer să facă astfel de comentarii”, a declarat Hockey.

Lider partidului muncitor, Bill Shorten, este de părere că astfel de comentarii nu reflectă viziunea australienilor. ”Cred că mulţi dintre chinezii-australieni se vor fi simţi pe bună dreptate răniţi de aceste comentarii”, a declarat Shorten.

În ciuda răspunsurilor negative, doi dintre senatorii australieni i-au luat apărarea lui Palmer. Senatorul PUP, Jacqui Lambie, a declarat că susţine comentariile lui Palmer cu privire la ”capacitatea militară a Chinei şi ameninţarea faţă de Australia”.

China este controlată de guvern ”agresiv, anti-democratic şi totalitar”, a declarat Lambie.

”Dacă cineva crede că ar trebui să avem o securitate naţională şi o politică de apărare care ignoră ameninţarea invaziei comuniste chineze – sunteţi deliranţi şi aveţi pietre în loc de creier”, a precizat aceasta.

Iar senatorul PUP de origine chineză, Dio Wang, a apărat de asemenea declaraţiile lui Palmer, precizând că afirmaţiile acestuia au fost scoase din context.

”Nu a existat niciodată cea mai mică sugestie din partea sa despre o viziunea dăunătoare la adresa vreunui membru a comunităţii chineze”, a declarat acesta.