Parlamentarii britanici votează în favoarea amânării Brexitului. Acordul lui May va fi supus celui de-al treilea vot

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Dan Kitwood/Getty Images)

Parlamentarii britanici din Camera Comunelor au susţinut, joi, în mod covârşitor, o moţiune guvernamentală prin care se solicită amânarea cu 3 luni a ieşiri Marii Britanii din Uniunea Europeană, care în prezent este programată să aibă loc în 29 martie, potrivit Deutsche Welle.

Decizia parlamentarilor a pavat drumul pentru un al treilea vot asupra acordului de retragere negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană, vot care ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Votul de joi a avut loc la sfârşitul unei săptămâni de înfrângeri pentru May, al cărei acord pentru Brexit a fost respins pentru a doua oară marţi. De asemenea, miercuri, parlamentarii au respins scenariul unui Brexit fără acord.

Ce s-a întâmplat joi în Parlament

Cu 412 voturi pentru şi 202 împotrivă, parlamentarii au susţinut moţiunea guvernului prin care se solicită Uniunii să amâne Brexitul până în 30 iunie.

Moţiunea solicită că Londra ar trebui să ceară o prelungire de 3 luni a termenului limită, însă cu condiţia ca Parlamentul să aprobe acordul de retragere încheiat între May şi Bruxelles.

De asemenea, parlamentarii au respins perspectiva unui al doilea referendum privind Brexitul, doar 85 de parlamentari susţinând amendamentul.

În plus, un amendament pentru blocarea premierului britanic de a supune acordul de retragere unui al treilea vot a fost retras.

Ce urmează

Conform moţiunii adoptate joi, dacă parlamentarii vor vota în favoarea acordului lui May până în 20 martie, premierul va cere o prelungire pe termen scurt când va participa la summitul ce va avea loc la Bruxelles cu liderii UE, în perioada 21-22 martie.

Totuşi, în cazul în care acordul ei va fi respins a treia oară, premierul va încerca totuşi să obţină o amânare pe termen scurt a Brexitului fără un motiv specific pentru această amânare.

May a avertizat că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o perioadă mai mare de amânare a Brexitului în cazul în care acordul de retragere nu va fi aprobat şi că ţara va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European în luna mai dacă amânarea depăşeşte luna iunie.

Deşi parlamentarii britanici au votat pentru susţinerea prelungirii termenului limită privind Brexitul, nu este sigur că UE va fi de acord cu această soluţie.

Liderii UE şi-au exprimat frustrarea faţă de tulburările politice care au loc în Londra, precizând că vor acorda prelungirea, dar că au nevoie de un motiv concret din partea Marii Britanii pentru a face acest lucru.

La scurt timp după votul de joi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat faptul că orice amânare va necesita o aprobare unanimă din partea liderilor celorlalte 27 de state membre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe