Parlamentarii italieni fac un pas înainte împotriva traficului de organe din China

Parlamentul italian
Parlamentul italian (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Parlamentul Italiei a făcut un nou pas înainte în eforturile sale pentru oprirea traficului de organe din China.

Opt parlamentari din partidul Mişcarea Cinci Stele au propus o rezoluţie privind lupta împotriva comerţului ilegal cu organe ce are loc în China şi au cerut eliberarea tuturor prizonierilor de conştiinţă închişi în închisorile şi lagărele de muncă forţată chineze, inclusiv a practicanţilor Falun Gong.

Rezoluţia cere ca reprezentanţii diplomaţiei italiene să evite găzduirea de conferinţe şi întâlniri în legătură cu transplanturile de organe în ţările care nu respectă convenţiile internaţionale şi să reconsidere pregătirea doctorilor chinezi în tehnici de transplant în spitalele italiene. De asemenea, rezoluţia cere guvernului italian să reconsidere programele comune de cercetare chinezo-italiene în sectorul medicinei de transplanturi.

„Am primit o recomandare din partea Doctors Against Forced Organ Harvesting şi am considerat că este potrivit să înregistrez această rezoluţie, astfel încât Italia să poată ajuta în această chestiune”, a declarat Emanuele Scagliusi, primul semnatar al rezoluţiei şi vicepreşedintă a Comitetului pentru Drepturile Omului din cadrul Senatului italian. Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) este un grup de protejare a eticii medicale şi care urmăreşte să tragă un semnal de alarmă în privinţa transplanturilor ilegale de organe.

Comisia pentru Justiţie din cadrul Camerei italiene a Deputaţilor va discuta rezoluţia în această toamnă. „Depunem eforturi ca rezoluţia să fie aprobată cât mai curând posibil”, a declarat Scagliusi.

„Rezoluţia va ajuta la evitarea complicităţii Italiei” la abuzurile comise de China în sectorul recoltării şi transplanturilor de organe, a scris renumitul avocat internaţional pentru drepturile omului David Matas într-un email. „Rezoluţia, de una singură, nu poate rezolva această problemă. Dar este un pas în direcţia cea bună”, a adăugat el. În 2006, Matas şi fostul membru al Parlamentului canadian David Kilgour au lansat o investigaţie asupra acuzaţiilor privind recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong în China. Falun Gong este o practică tradiţională de meditaţie chineză care este persecutată în China din iulie 1999.

Parlamentarii italieni au luat anterior anumite măsuri în vederea limitării abuzurilor comise în privinţa transplanturilor de organe. În martie 2014, Comitetul pentru Drepturile Omului din cadrul Senatului italian a aprobat o rezoluţie împotriva recoltării forţate de organe. În martie 2015, Senatul a aprobat un proiect de lege care pedepseşte sever pe cei care se implică în comerţul cu organe recoltate pe viu de la persoane. Cei găsiţi vinovaţi ar putea primi până la 12 ani de închisoare iar amenzile variază de la 50.000 la 300.000 de euro.

Huang Jiefu, fostul viceministru chinez al sănătăţii şi ţar al transplanturilor de organe din China, a declarat în timpul unei conferinţe de presă din Hong Kong din 21 iulie că peste 12.000 de transplanturi de organe vor avea loc în China în acest an de pe o listă de aşteptare de peste 30.000 de persoane. Aceasta este o declaraţie dubioasă, deoarece China nu respectă standardele internaţionale privind donarea de organe, a scris directorul executiv al DAFOH, Torsten Trey, într-un email.

„Multe organe intrate în acest sistem sunt obţinute de la membrii personalului spitalelor, care se duc la pacienţii aflaţi pe patul morţii şi oferă familiilor acestora stimulente financiare echivalente cu salariul pe un an. Această practică reprezintă o încălcare a principiilor de conduită ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care interzice stimulentele financiare în schimbul donaţiilor de organe”, a scris Trey.

„În al doilea rând, dacă oamenii se înregistrează voluntar ca donatori de organe, de obicei ei nu mor într-unul sau doi ani. Astfel, explicarea celor 12.000 de operaţii de transplant cu ajutorul unui sistem public de donaţii de organe, care are o vechime de doar 3 sau 4 ani, este suspicioasă: sugerează că sistemul chinez de donare de organe este bazat pe constrângere”, a adăugat el.

De fapt, în timp ce regimul chinez a declarat că va pune capăt practicii de recoltare de organe de la prizonieri executaţi, în ianuarie 2015, totuşi, până acum, nu a adoptat nicio lege care să materializeze acea promisiune, a declarat Trey. Până în ziua în care prizonierii de conştiinţă, precum practicanţii Falun Gong, nu vor mai fi persecutaţi de regimul chinez este foarte probabil ca aceste grupuri ostracizate să continue să servească ca o sursă pentru organe, a adăugat el.

Cercetătorii în recoltarea de organe precum David Matas, David Kilgour şi jurnalistul de investigaţii Ethan Gutmann au colectat dovezi care arată că spitalele publice şi militare din China sunt implicate în uciderea de prizonieri de conştiinţă, în principal practicanţi Falun Gong, şi înlăturarea organelor lor în schimbul unor profituri uriaşe din partea clienţilor chinezi sau din afara Chinei. Câţiva doctori şi membri de personal ai unor spitale au recunoscut unor apelanţi anonimi din echipa de cercetare a lui Matas şi Kilgour că spitalele lor dispun de un stoc pregătit de organe obţinute de la practicanţi Falun Gong, în acelaşi timp garantând pentru calitatea lor.

În cartea lui Gutman, “The Slaughter”, care tratează problema recoltării de organe şi care a fost publicată în acest an, jurnalistul documentează cazuri similare în care practicanţi Falun Gong au fost supuşi la teste forţate de sânge pe perioada în care s-au aflat închişi în lagărele de reeducare sau închisorile chineze.

Matas şi Kilgour estimează că aproximativ 40.000 de practicanţi Falun Gong şi-au pierdut vieţile datorită recoltării de organe, în timp ce Gutmann ridică acest număr la 65.000. Dar, toţi trei, sunt de acord că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai ridicat.

Italia nu este singura ţară care încearcă să oprească traficul ilegal de organe din China sau din alte ţări ale lumii. Parlamentul taiwanez a adoptat în 12 iunie un amendament la legile sale pentru transplanturile de organe şi, conform acestui amendament, pacienţii care doresc să obţină organe de transplant în străinătate şi doctorii care le fac recomandări în acest sens sunt traşi la răspundere pentru organele primite, în special dacă acestea sunt obţinute prin mijloace ilegale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.