Parlamentarii români promovează ideea de reunificare a României şi a Republicii Moldova

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Un grup format recent din parlamentari români promovează ideea de reunificare a României şi a Republicii Moldova.

Cu acordul a 41 de parlamentari din Bucureşti, grupul - "Prietenii Unirii” are drept scop creşterea legăturilor economice şi culturale dintre cele două ţări.

Cu toate acestea, propunerea cea mai controversată - enunţată de unii dintre parlamentari - este dacă România va veni cu "oferta" privind reunificarea. "Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova, să îi ajutăm pe cei de peste Prut să găsească Europa şi valorile europene. Dacă unirea va fi soluţia acceptată de UE şi NATO, noi vom fi bucuroşi să o realizăm", spune Ovidiu Raeţchi, parlamentar român, membru al Partidului Naţional Liberal (PNL).

Acest subiect deschide răni istorice dar şi unele actuale, inclusiv războiul din Ucraina şi zona de conflict îngheţat din Moldova (Transnistria), o republică separatistă în partea de est a ţării - şi ar putea lărgi schisma dintre Rusia şi UE, potrivit eubserver.

Ideea de reunificare cu Moldova a fost manipulată de liderii români înainte de alegeri cu scopul de a obţine un vot, de fapt o tactică pe termen scurt.

O eventuală uniune este susţinută de 76 la sută dintre români, potrivit unui sondaj IRES în 2013. Traian Băsescu, fostul preşedinte, a numit-o "proiectul sufletului meu". Acest lucru a fost susţinut, cel puţin declarativ, şi de prim-ministrul român, Victor Ponta. "Angajamentul meu este ca împreună să facem a doua mare unire a României", a declarat acesta anul trecut.