Parlamentarii se pregătesc de vânătoare

Cerb
Cerb (Facebook)

Deputaţii au votat, miercuri, o iniţiativă legislativă de modificare a legii vânătorii, deşi proiectul de lege a fost respins de către Senat. Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au propus adoptarea proiectului de lege, plenul camerei votându-l cu 303 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri.

Remus Cernea, unul dintre cei care s-a opus acestui proiect de lege, a explicat că uciderea din plăcere reprezintă o barbarie care ar trebui interzisă de lege.

"Stimaţi colegi, ceea ce facem noi aici este un lucru monstruos. Facem legi pentru a ucide în masă, din pură plăcere, fiinţe nevinovate! Fiinţe extraordinare care sunt produsul multor milioane de ani de evoluţie. Fiinţe adaptate la mediu, dar pe care noi le decimăm pe parcursul doar a câtorva decenii. Şi numim acest măcel « activitate recreativ sportivă ».

În primul rând, vânătoarea nu este sport. Sportul presupune că toţi competitorii au conştiinţa faptului că participă la o competiţie şi aleg să participe la ea. A hăitui un biet animal pentru a-l ucide din simpla plăcere de a ucide nu înseamnă că el se află în « echipa adversă » ci doar că tu, vânătorule, îţi găseşti plăcerea într-o activitate sângeroasă şi moralmente condamnabilă. Animalele îşi pierd şi statutul de fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate şi, în ochii vânătorilor dar şi al legilor, primesc statutul de « vânat », ca şi cum sunt predestinate unui sfârşit sub glonţul vânătorului.

Vă invit la un exerciţiu de imaginaţie: să presupunem că, undeva, există nişte entităţi care au ca mod de distracţie ori activitate, aşa zis recreativ-sportivă, uciderea unor oameni. Şi că se legiferează în acest sens, iar dumneavoastră, ţintele unor astfel de entităţi căpătaţi statutul de « vânat ». Unii vor fi vânaţi prin metoda unui atac de cord, alţii prin accidente, alţii prin boli incurabile s.a.m.d."

Remus Cernea a declarat: ”Am fost huiduit în plenul Camerei Deputaţilor de către un cor masiv venit dinspre fotoliile deputaţilor PSD, pentru că am folosit, în mod legitim, procedura, pentru a-mi explica votul împotriva legii vânătorii”.

"Sper ca umanitatea să depăşească această fază şi să recunoaştem tuturor animalelor statutul de fiinţe, care suferă şi care iubesc şi să încetăm cu acest măcel la adresa lor", a adăugat Cernea.

Şi deputatul Tudor Ciuhodaru a declarat că, dacă ar fi după el, ar "interzice vânătoarea". "Nu poţi să concepi un sport prin care să ucizi pe cineva, e un pseudo-sport. Dacă vă uitaţi cine practică acest sport, veţi vedea că este aşa-zisa elită din ţară", le-a spus Ciuhodaru parlamentarilor.

Lucia Varga (PNL) precizase că şi ea va vota împotriva proiectului de lege, arătând că acesta încalcă dreptul la proprietate.

De partea cealaltă, au fost deputaţi care au susţinut proiectul de lege pe motiv că acesta ar fi "echilibrat", precizând că ei sunt vânători şi că acest lucru se vede prin îmbrăcăminte.

"Eu şi după îmbrăcăminte, nu mi-e ruşine, mă consider tradiţional vânător. Cine consideră vânătoarea doar un act de împuşcare se înşeală. Un scriitor spunea că vânătoarea înseamnă foşnet de pădure şi goana după vânat, dar mai mult foşnet de pădure", a spus Attila Kelemen (UDMR), de la tribuna Parlamentului, susţinând că "România este considerată un paradis al vânatului".

Deputatul UDMR a mai spus că proiectul îmbunătăţeşte legea în vigoare "în anumite puncte sensibile".

Şi Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) a susţinut că proiectul de lege este foarte important şi conduce "la o dezbatere în societate privind calitatea vânătorii şi tradiţiilor" şi că România este ţara "cu cea mai mare diversitate de vânat din Europa".

"Cred că este oarecum nepotrivit să luăm şi să aplicăm orbeşte o sumă de directive europene emise de ţări care ele însele nu au vânat", a adăugat deputatul PSD.

Un alt deputat a susţinut că "omul a fost prima dată vânător şi apoi agricultor şi, în final, a devenit politician".

Susţinătorii proiectului de lege au arătat că acesta ar aduce îmbunătăţiri cadrului legal actual şi ar conduce la "o protecţie reală a faunei cinegetice".

Proiectul de lege prevede, însă, printre altele, micşorarea pedepselor în cazul unor infracţiuni.

De exemplu, scoaterea din ţară a trofeelor de vânat cu valoare de patrimoniu naţional, fără respectarea reglementărilor emise de administrator, va fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă, şi nu cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă de la 15.000 de lei la 30.000 de lei, cum prevede legea în vigoare.

Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi pentru "vânarea puilor nezburători ai păsărilor de interes cinegetic", dar şi vânătoarea practicată fără poliţă de asigurare pentru accidente şi răspundere civilă în legătură cu calitatea de vânător.

În cazul în care pe terenurile fondurilor cinegetice sunt găsiţi câini şi pisici “hoinare”, acestea pot fi împuşcate fără restricţii sau obligarea la despăgubiri, iar fapta nu va fi sancţionată. Singurul lucru în plus la Legea 407/2006 în acest sens, este adăugarea posibilităţii capturării acestor animale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.