Parlamentul a decis. Justiţia, dată pe mâna autorului OUG 13

Aleşii puterii au decis, luni, ca toate actele normative ce ţin de Justiţie să fie modificate doar în comisia condusă de social-democratul Florin Iordache, politician devenit pentru mulţi români simbol al antireformei în Justiţie.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times)

Cu 198 de voturi "pentru" şi 119 "împotrivă", Plenul Parlamentului a adoptat luni modificarea regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislaţiei în domeniul Justiţiei, astfel încât actele normative cu incidenţă asupra Justiţiei să fie modificate numai în respectiva comisie, condusă de nimeni altul decât Florin Iordache, personaj intrat în memoria colectivă ca artizanul OUG 13.

Anterior votului, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a trimis Birourilor permanente reunite o scrisoare în care solicită ca toate actele normative cu incidenţă asupra Justiţiei care sunt în procedură parlamentară să fie dezbătute şi modificate în comisia pe care o conduce, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, social-democratului a solicitat BPR modificarea regulamentului comisiei pe care o conduce cu articolul următor: "examinarea, modificarea şi completarea, după caz, a tuturor actelor normative cu incidenţă asupra Justiţiei, în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum şi a celor ce urmează a intra în procedură parlamentară, pe toată perioada desfăşurării activităţii Comisiei şi care vor fi transmise acesteia".

În timpul dezbaterilor, PNL a anunţat, prin vocea deputatului Ioan Cupşa, că liberalii vor vota împotriva acestei modificări.

"PNL va vota împotriva acestui hocus-pocus, acestor modificări ale regulamentului acestei comisii speciale şi vă atenţionăm că în legătură cu legile Justiţiei singura modalitate normală, sănătoasă, aşezată şi regulamentară era să sesizaţi comisiile permanente din fiecare cameră şi mai apoi rapoartele care s-ar fi redactat de comisiile permanente să le fi supus votului în plenul camerelor. Orice altă procedură este neregulamentară, este nelegală şi drept urmare ne va permite să contestăm aceste aşa—zise legi ale Justiţiei, să le atacăm în privinţa neconstituţionalităţii", a menţionat Cupşa.

La rândul lor, reprezentanţii USR au transmis şi ei că vor vota împotriva acestor modificări şi au opinat că se încearcă acoperirea unor greşeli de procedură legislativă.

"Grija principală ar trebui să fie aceea de transparenţă, ar trebui ca la comisie să ni se pună la dispoziţie toate documentele în timp util pentru a discuta aceste legi. Din păcate lucrul acesta nu se întâmplă. Noi vom vota împotriva modificărilor", a menţionat deputatul USR Stelian Ion.

O poziţie tranşantă a avut şi senatorul PMP Traian Băsescu, care a explicat că însăşi înfiinţarea respectivei comisii este o greşeală şi a amintit că Iordache este un simbol al anti-reformei în Justiţie.

"Cred că cea mai mare greşeală o facem constituind această comisiei care să rezolve toate problemele pe care le are Justiţia. Mai mult decât atât puneţi această comisie şi sub preşedinţia unui coleg de-al nostru care, în urma aventurilor din prima parte a anului, a reuşit să devină o emblemă a antireformei în Justiţie. Sugestia mea este să renunţăm la orice comisie specială, lăsaţi proiectele de legi să meargă prin Comisiile juridice şi plenurile celor două camere şi sunt convins că vom avea legi mai bune. Modul cum s-a constituit comisia şi cel care reprezintă comisia, preşedintele ei, domnul Iordache, vor fi dezavantaje uriaşe pentru ca aceste legi să poată fi duse la capăt datorită reacţiei publice care va exista", a declarat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne