Parlamentul Austriei va urgenta ratificarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova

(Mark Kolbe / Getty Images)

Parlamentul Austriei va urgenta ratificarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută astăzi la Chişinău de Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Parlamentului Republicii Austria, Karlheinz Kopf în cadrul întrevederii cu Preşedintele Parlamentului Igor Corman.

Igor Corman a mulţumit autorităţilor austriece pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în apropierea de UE, în special în liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere. Preşedintele Parlamentului a menţionat că ratificarea cit mai grabnică a Acordului de Asociere de către Parlamentul Austriei va fi un semnal puternic de solidaritate cu Republica Moldova. Potrivit şefului Legislativului, pînă în prezent 5 state au ratificat documentul: România, Estonia, Letonia, Lituania şi Bulgaria.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi aspecte legate de impulsionarea relaţiilor comerciale şi economice dintre Republica Moldova şi Austria. Igor Corman a îndemnat reprezentanţii mediului de afaceri austriac să investească în economia Republicii Moldova, menţionînd că există potenţial neexplorat şi domenii care prezintă interes pentru comunitatea de afaceri austriacă. Totodată, Preşedintele Parlamentului a exprimat mulţumiri donatorilor austrieci pentru sprijinul pe care îl oferă cetăţenilor Republicii Moldova în cadrul diferitelor proiecte de asistenţă tehnică şi de dezvoltare, apreciind decizia Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare de a menţine ţara noastră în lista statelor prioritare de acordare a asistenţei. Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost implementate 22 de proiecte în valoare totală de circa 19 milioane de euro prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei în domenii precum buna guvernare, consolidarea capacităţilor instituţionale, învăţămîntul profesional, aprovizionarea cu apă etc.

Karlheinz Kopf a dat asigurări că Parlamentul Republicii Austria nu numai că va include pe agenda legislativă din toamnă ratificarea Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, dar va convinge şi alte state membre UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere. În context, oficialul austriac a încurajat continuarea reformelor în vederea apropierii Republicii Moldova de UE.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Parlamentului Republicii Austria, Karlheinz Kopf vizitează pentru prima dată Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe