Parlamentul Franţei va urgenta procedura de ratificare a Acordului de Asociere RM – UE

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Parlamentul Franţei va urgenta procedura de ratificare a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE. Anunţul a fost făcut astăzi, la Chişinău, de Preşedinta Grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Senatului Republicii Franceze, Josette Durrieu la întrevederea cu Preşedintele Parlamentului Igor Corman, transmite Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului. Potrivit Preşedintelui Parlamentului, ratificarea Acordului de Asociere de către Parlamentul Franţei va fi un mesaj de sprijin pentru Republica Moldova în continuarea drumului european.

”Sunteţi un bun prieten al Republicii Moldova, cunoaşteţi realităţile încă din perioada în care aţi fost coraportor al R. Moldova pentru APCE. Bine aţi revenit la Chişinău într-o perioadă importantă şi deopotrivă complicată pentru ţara noastră. Am obţinut rezultate remarcabile în relaţia cu UE, dar există şi multe provocări în regiune la care trebuie să facem faţă”, a declarat Preşedintele Parlamentului în debutul întrevederii.

Oficialii au făcut un schimb de opinii despre evoluţiile din ţară, impactul contextului regional asupra Republicii Moldova, situaţia din UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană, măsurile întreprinse de autorităţi pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii de fructe şi legume în urma sancţiunilor impuse de Federaţia Rusă.

Senatoarea Josette Durrieu a salutat evoluţiile democratice înregistrate de Republica Moldova, inclusiv semnarea şi ratificarea exemplară a Acordului de Asociere cu UE. ”Sper ca Consiliul Europei să aprecieze progresele Republicii Moldova şi să recomande încheierea procedurii de monitorizare”, a subliniat Preşedinta Grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Senatului Franţei.

De asemenea, Josette Durrieu a anunţat disponibilitatea Senatului Franţei de a iniţia o colaborare cu Parlamentul Republicii Moldova în vederea preluării bunelor practici şi a experienţei franceze în domeniul descentralizării şi asigurării autonomiei locale.

Deputaţii Grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Senatului Republicii Franceze efectuează o vizită la Chişinău, în perioada 16 – 20 septembrie. Din componenţa delegaţiei fac parte senatorii Josette Durrieu, Patrice Gélard şi Jean-Claude Frécon.